2021-01-30
九龍城向來不乏泰國菜,基本上一講親九龍城,大家都會諗起泰國菜🇹🇭我多數都會去小店,比較出名果幾間我就去過其中一間嘅,環境冇錯係當然好過小店,食物其實系小店好過嗰啲出名嘅餐廳,之前幾次去九龍城都系去小店,今次都吾例外。次次去到泰國餐廳都會叫冬陰功😍🧡呢度嘅冬陰功真心好正!一黎已經feel到好濃嘅香茅同埋椰奶味☺️迎合香港人嘅口味,幾乎唔辣,不過湯嘅味道已經夠濃。入面嘅料好足,有好多蝦肉同埋秀珍菇,蝦肉隻隻都好爽口彈牙。炭燒雞串比想像中好食😋見到店員系用新鮮炭爐燒,難怪咁有風味,食落系好香嘅炭燒味,又吾會話系燒焦咁。雞肉件件都好嫩滑,沾上沙嗲汁更加美味。原本想叫燒牛肉,店員話賣曬🙈佢推介咗燒豬頸肉比我地,味道其實都好正🤩每一塊都好長,夠乾身又吾會over,咬落系幾爽口,炭燒味都好明顯。呢間有款好特別嘅炒飯,就系蟹膏炒飯,開始叫戈陣都有啲驚會吾會系伏🙊食咗就知一啲都吾伏,仲好好食😍就咁睇系睇吾到蟹膏,食落口先知蟹膏味淡淡哋好好味,冇諗過同炒飯可以咁match😊呢度嘅泰式奶茶堅係好飲😍🧡平時飲泰式奶茶都驚會太甜,呢度嘅又唔會有呢個情況,奶同茶味都好香濃,茶底又唔會話好苦,神還原正宗泰式奶茶嘅味道
呢度嘅泰式奶茶堅係好飲😍🧡平時飲泰式奶茶都驚會太甜,呢度嘅又唔會有呢個情況,奶同茶味都好香濃,茶底又唔會話好苦,神還原正宗泰式奶茶嘅味道。
龍眼冰就有少少偏甜,食泰國菜飲龍眼冰我覺得最主要係有解膩作用,因為泰國菜比較多辣味同埋濃味嘅菜式,食完之後飲杯清甜嘅飲品就啱啱好。