2023-03-21
最近又midterm又多assignments 緊係要同女朋友食餐好嘅慶祝下。咁今次就去咗官塘嘅隱世日式餐廳,掌壽司坐低無耐就好快嗌咗嘢食,一嚟就係頭盤,蟹籽沙律,真係一份非常開胃嘅菜式。啲蟹籽好爽口,配埋啲蔬菜同埋醬汁,好開胃。另外,薄切間白魚都幾好食。啲魚唔算係好濃味,但係啲肉質好爽脆,同埋有啲甜味,真係好好食。壽司就有拖羅、帶子、赤蝦同三文魚籽。最好食應該就係拖羅,不過我就讓咗比女朋友食。我就食咗三文魚籽,入口粒粒爆漿,油香濃郁。而刺身方面,廣島蠔刺身真係非常新鮮,啲蠔肉好嫩,同啲cocktail sauce一齊食真係好好味。另外,赤海蝦刺身同油甘魚刺身都幾新鮮,口感好好。啲壽司盛都好好味,啲飯煮得啱啱好,加埋啲新鮮嘅生魚片,真係一級棒。而燒烤方面,燒雞皮同燒牛舌都幾好味。啲雞皮燒得啱啱好,外脆且味道都好香。啲牛舌都唔會太硬,仲有啲嚼勁,加埋啲調味真係好正。最後,燒豚腩肉同澳洲和牛烏冬都好好食。啲豬肉燒得啱啱好,啲肉質好軟熟,加埋啲醬汁同埋啲蔬菜,好開胃。啲澳洲和牛烏冬就更加唔洗講啦,好嫩滑,口感好好。總括嚟講,今次食嘅餐廳真係幾好,所以食材都幾新鮮,就算熟食嘅調味都好豐富。