2024-01-10 596 views
想嘆住海景🌅食法國菜🇫🇷,今次我哋就揀咗呢間位於北角碼頭⛴️附近新商場嘅餐廳。呢間餐廳嘅法國總店係米芝蓮一星🌟。呢間舖頭將法國家族餐廳🧑🏻‍🍳味道帶嚟香港。.🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬餐包外層焗香咗♨️,裏面濕潤柔軟👅,口感豐富。自家製醬汁嘅味道豐富🤤,一啖食到蛋黃醬濃郁嘅感覺🍳、洋蔥嘅香辛味🧅、香草調味🪴。.🐖巴馬火腿蜜瓜沙律巴馬火腿配蜜瓜🍈真係最經典嘅好食配搭!火腿嘅鹹香🤤同埋煙燻香味💨,配埋蜜瓜嘅清新香甜中和🍬,好滿足。.🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)焦糖燉蛋香濃嘅味道🍳同埋嫩滑嘅口感,好夾鵝肝嘅感覺😍。一啖裏面首先食到紅莓醬🍓同埋焦糖燉蛋嘅甜香味🍬,之後鵝肝味慢慢帶出🪿,好有層次,放上去脆多士上面食好正🫦。.🦆油封法國鴨腿配新薯, 紅莓汁($368)油封鴨脾外層好好食😍,有種類似乳豬香口、脆身嘅感覺🤤。裏面既有鴨香味👅、又有油香味💦,配埋酸香嘅紅莓醬🍓更加可以中和到油脂嘅感覺💕,又果香又清新。.🐷香烤豬鞍配薯蓉雜菜($328)大大塊,真係好滿足😍!食落去好香,既有炭火燒香嘅感覺🔥,又有入味嘅香料調味🪴。肉質夠軟腍,加埋油脂感👅,同埋雜菜煎香咗嘅清甜🥕,好好食。
🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬
🐖巴馬火腿蜜瓜沙律
🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)
🦆油封法國鴨腿配新薯, 紅莓汁($368)
🐷香烤豬鞍配薯蓉雜菜($328)
2024-01-08
Type of Meal