2024-07-18 172 views
特色台灣菜外賣小店 意外驚喜收工返到屋企附近,突然改變主意唔想煮飯(笑)但係屋企人又堅持要食清啲,主打清爽臺南涼拌菜既新開小店就我一命。$100三餸一麵加一支樽裝飲品,二人份量啱啱好。店家推介灣古早味百頁豆腐,本身純粹應屋企人要求要清淡,點知食落去質感非常彈牙,唔似出面烹調過熟嘅豆腐咁鞋口。有魚蛋嘅既視感!香糯軟嫩滷水豬元蹄豬皮脂肪豬肉分佈非常平均,雖然影出嚟啲肉好似好粗纖維,但其實已經煮到又腍又入味!台式滷水無骨鳳爪加埋爽脆雲耳,充滿膠原蛋白!個人認為煮得最入味就係雞腳。墊底雲耳都好食,但如果雞腳份量再多啲就好啦><呢度嘅鹵水唔會好似一般潮式餐廳咁樣,一係過鹹一係過甜。花椒八角糖同醋味全部非常平均,口味適中嘅調味其實先最考廚師功夫。蒜香麻醬涼麵有靈魂麻醬同蒜蓉醬,加埋辣椒油酸菜鹹菜同埋醋。雖然一開始攪拌有啲難,畢竟啲麵雪凍咗LOL 攤多陣之後麵質幼身彈牙而且好掛汁,蘿蔔、紅蘿蔔同青瓜絲令口感更fresh! 屋企老人家本身最憎「生冷嘢」,但佢竟然粒聲唔出食晒,乜都唔使講,最大肯定嚟。清甜甜檸檬雪冬瓜雖然感覺好似錯重點,但係其實呢餐我最中嘢飲😂 檸檬酸甜同埋冬瓜香各佔一半
特色台灣菜外賣小店 意外驚喜
$100三餸一麵加一支樽裝飲品,二人份量啱啱好。

香糯軟嫩滷水豬元蹄
台式滷水無骨鳳爪
蒜香麻醬涼麵

清甜甜檸檬雪冬瓜
雖然感覺好似錯重點,但係其實呢餐我最中嘢飲😂 檸檬酸甜同埋冬瓜香各佔一半,鋪頭提供呢個選擇,亦都照顧我呢啲飲唔倒茶嘅人!
2024-07-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)