2017-07-24 790 views
暴雨底下,諗住搵間近屋企嘅地方食晚餐,平時成日經過但係都冇行入嚟試,今日有機會啦。記得之前越色喺登龍街都開過,不過我以前都未試過。環境座位都算唔錯,有啲越南餐廳,有好大浸魚露嘅氣味,但係越色無,呢個環境底下食都食得開心啲啦!餐牌方面選擇眾多,大多數喜愛嘅菜式都係晒度。呢支梳打水好熟口面喎,好似去泰國嗰陣時都有飲過,夠晒氣有夠凍,食越南餐一定要叫檸檬梳打。香茅雞扒,雞扒肉質鮮甜,香茅味十足,配埋蒜片同埋蔥粒,份量足夠兩個人食都可以。呢個湯底令我諗起以前係外國讀書時候食嘅一間越南餐廳嘅味道。係啦,越南粉就係應該呢一個湯底嘅味道。湯底清甜,味道不太濃但係又不失應有嘅越南粉湯底嘅元素。河粉方面我揀咗錯嘅越南河粉,都幾好呀有得揀粗或幼。粗身河粉比較soft 啲,煮得剛好本來我哋仲想叫炸春卷,但係已經一早沽清了,有點失落,因為食越南粉一定要食炸春卷先叫做完美不過佢哋盡責嘅員工已經同我地講咗唔好意思。

餐牌方面選擇眾多,大多數喜愛嘅菜式都係晒度。

檸檬梳打

香茅燒雞扒

香茅燒雞扒湯河

不過佢哋盡責嘅員工已經同我地講咗唔好意思。
2017-07-23
Type of Meal