2017-07-07 2556 views
今日下午我們約咗個客喺灣仔合和中心嘅「薈軒」見面,順便一齊飲下午茶!我們叫咗皮蛋瘦肉粥嘅粥底煲得好綿,材料好足料,皮蛋好甘香軟滑!川芎白芷燉魚雲係我們每次嚟都必叫㗎,因湯底嘅相當甘甜濃郁,魚雲嘅肉質相當鮮甜嫩滑,而且份量十足!黑糖薑汁糕嘅質感非常煙煙韌韌,黑糖同薑汁嘅比例恰到好處,雖然第一啖食落去就有好清香嘅薑汁味,但慢慢就會滲透出香甜嘅黑糖味,真係好正呀!鴛鴦流沙包就咁睇表面以為係平平無奇嘅包,點知撕開一半就令我們非常驚喜,因餡料除咗有奶黃流沙之外,仲有芝麻流沙,味道相當香甜濃郁,而且非常夾,唔會有怪怪嘅感覺!肚皇海鮮扎同平日食開嘅鷄扎唔同,除咗材料係用嫩滑嘅魚肉、爽口彈牙嘅蝦滑同蟹柳之外,用嚟包紮著嘅唔係一塊腐皮,而係用粉絲,感覺好特別,而且創意十足!貴妃素翅餃嘅餃皮相當薄身,因為餡料有木耳同紅蘿蔔絲,所以口感相當爽脆!
川芎白芷燉魚雲係我們每次嚟都必叫㗎,因湯底嘅相當甘甜濃郁,
魚雲嘅肉質相當鮮甜嫩滑,而且份量十足!
黑糖薑汁糕嘅質感非常煙煙韌韌,
因餡料除咗有奶黃流沙之外,仲有芝麻流沙,
味道相當香甜濃郁,而且非常夾,唔會有怪怪嘅感覺!
肚皇海鮮扎同平日食開嘅鷄扎唔同,
皮蛋瘦肉粥
川芎白芷燉魚雲