2017-10-27
秋風起,又係到打邊爐既時間啦!不過邊爐打得多,黎黎去都係果D,有D悶,所以今次揀左間特別D既。朋友介紹話”養心殿” 個鍋底好正,主打台式養生系列,叫我一定要去試下,所以今次一於試試!星期日要BOOK位,真係有D困難,不過好彩最終都BOOK到,而且最好既係無限時!坐低後一打開MENU,真係哇左一聲:”乜D鍋底咁特別既?”又”酸菜白肉”、又”疆母鴨”、又”美人窩”、又”養生窩”,真係齋個名都知好養生!仲要樣樣都真材實料餚製,真係出面未見過!只只都好想試,不過無奈地撞正果幾日,全部寶野都唔食得,所以就揀左” 酸菜白肉窩”! (唯有下次再試其他啦~~)坦白講,養心殿個鍋本身都幾特別,佢係類似傳統銅鍋設計,一開蓋果下聞到好大陣酸味,令人一聞就流晒口水,鍋入面有好多白肉,夾起即刻聞到肉身有好重既花雕酒香,個味真係同個酸好夾。平時好少飲火鍋湯底既我,今次都忍唔住飲左一碗,真係好鬼正!仲要個鍋底有好多QQ粉,口感好似酸辣粉咁,好有咬口!講返今餐食乜先!我朋友話養生就唔好食咁多海鮮,所以今次主打叫肉!雪花一口肥牛粒(口感真係好似日本A5口感)厚脂黑毛豬梅花肉(同貴價韓式五花腩肉有得fight)牛胸爽
雪花一口肥牛粒(口感真係好似日本A5口感)
厚脂黑毛豬梅花肉(同貴價韓式五花腩肉有得fight)
牛胸爽 (呢個最特別!起初見得幾片,仲以為係refill既白肉,但原來係牛胸爽!確實呢碟$138唔平,不過見Menu寫住 ”御藏限量” 就試試啦!上菜果陣侍應話牛胸爽淥5秒就好食!我地試過5秒真係just fit,又爽又有咬口,真係淥多2秒都會韌!)
除左肉,我地仲叫左鵝肝墨魚丸(D鵝肝真係爆漿㗎)、極品水餃(入面有好鮮味既蝦蝦)、鮮蝦滑,同埋台式火窩一定要試既鴨血(口感真係比豬紅煙韌),呢餐真係夠晒豐富!
正當我地想賣單果下,侍應竟然同我地講有雪葩甜品送,我揀左益利多味,陣味真係好清,解左唔少火窩既熱氣!