2020-11-01 494 views
唔少人食完呢間台灣便當小店都話非常高質,喺好奇心驅使下我琴日去左等開門,未開鋪已經有十幾個人排緊隊,好彩我早五分鍾到,否則要等下一輪,雖然店家上菜速度都好快,但建議大家早啲去,遲少少有機會賣晒排骨,便當跟一杯$25餐飲,可補差價揀其他款。.🍽那個滷排骨便當衝住大過塊面嘅排骨而黎,果然名不虛傳,女仔要食晒有啲難度。排骨用滷水醃完炸脆,皮好薄又入味,不過唔係舊舊都咁鬆化,有啲位置鞋鞋地。每個便當都配五款配菜,份量都唔少,唔食嘅記得剔走。今個星期係蒜香菜心、香辣炒冬粉、雲耳炒野菌、溏心蛋同涼菜,健康啲唔駛淨係食肉。🍽古早味手工滷肉便當滷肉肥瘦比例近乎1比1,肉質好淋有油香,個汁比另外兩款甜,送飯一流。🍽那個滷香雞球便當雞球有四大舊,炸衣同滷排骨一樣,甜甜地極脆好惹味,唔鍾意食雞皮嘅我都忍唔住食晒,雞球肉質嫩滑,保留到肉汁,我地覺得呢款比排骨更出色。🍽香酥台南蝦捲 (2條) 蝦捲熱辣辣幾彈牙,灑上梅子粉調味。☕️白桃蜜香烏龍(少甜)/花壇茉莉綠茶/南投碳焙烏龍飲品款式好多,奶茶冬瓜茶青茶都有。白桃烏龍我叫左少甜但都係甜得滯,好彩糖漿唔係好人工嘅味道,都幾清新。綠茶淡淡地,花香唔算明顯。烏龍好香碳
🍽那個滷排骨便當
那個滷排骨便當

🍽古早味手工滷肉便當
古早味手工滷肉便當

🍽那個滷香雞球便當
那個滷香雞球便當

🍽香酥台南蝦捲 (2條)
蝦捲熱辣辣幾彈牙,灑上梅子粉調味。
香酥台南蝦捲

☕️白桃蜜香烏龍(少甜)/花壇茉莉綠茶/南投碳焙烏龍
飲品款式好多,奶茶冬瓜茶青茶都有。白桃烏龍我叫左少甜但都係甜得滯,好彩糖漿唔係好人工嘅味道,都幾清新。綠茶淡淡地,花香唔算明顯。烏龍好香碳燒味,茶底夠濃,最鍾意呢杯,紙杯嘅設計都好有深意。
餸多飯大碗包飲品,質素高而且每人$100有找,必定回頭!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
那個滷排骨便當
古早味手工滷肉便當