2020-06-17
今次專誠入嚟元朗食呢間oyster season, 因為身邊唔少朋友一講開食fine dining,就會提議食呢間,重點係因為啲生蠔係超級新鮮,而且唔貴,所以鍾意食生蠔嘅我就特登入嚟試一試!一去到餐廳,感覺店舖雖然唔大,但坐得舒適,而且個人比較鍾意店舖比較小細嘅餐廳,因為唔會太多人,感覺好壓迫同嘈!我同朋友第一樣就點生蠔,店員介紹咗兩款俾我哋,我一聽到第二款係gillardeau oyster即刻勁開心,因為個人係好鐘意食,而且價錢唔貴,我哋就跟店員意見order....一上枱,見到啲蠔勁肥美又大隻,食落口感豐富,而且甜美,值得一讚!至於招牌蝦餅就係朋友介紹係必點推介,所以我哋都叫咗,雖然望落去好似好細塊,但其實已經啱啱好,太大塊反而食落就會好油膩,而且佢係超足料,好重蟹味,店員介紹如果怕味道單調,可以點一點汁調味,個人認為唔點醬汁都做得唔錯!至於main course,我哋就點咗秘魯香料烤雞,有醬汁同香料配搭,食起嚟多重味道,最重要係烤雞食落好嫰身同夠滑,真係唔係成日食到咁滑身嘅烤雞,所以大家可以一試!最後,少不了嘅當然係我至愛嘅甜品‘’心太軟‘’,朱古力外層甜得嚟再點流出嚟少少苦甘
我同朋友第一樣就點生蠔,店員介紹咗兩款俾我哋,我一聽到第二款係gillardeau oyster即刻勁開心,因為個人係好鐘意食,而且價錢唔貴,我哋就跟店員意見order....一上枱,見到啲蠔勁肥美又大隻,食落口感豐富,而且甜美,值得一讚!至於招牌蝦餅就係朋友介紹係必點推介,所以我哋都叫咗,雖然望落去好似好細塊,但其實已經啱啱好,太大塊反而食落就會好油膩,而且佢係超足料,好重蟹味,店員介紹如果怕味道單調,可以點一點汁調味,個人認為唔點醬汁都做得唔錯!至於main course,我哋就點咗秘魯香料烤雞,有醬汁同香料配搭,食起嚟多重味道,最重要係烤雞食落好嫰身同夠滑,真係唔係成日食到咁滑身嘅烤雞,所以大家可以一試!最後,少不了嘅當然係我至愛嘅甜品‘’心太軟‘’,朱古力外層甜得嚟再點流出嚟少少苦甘味嘅朱古力,一啲都唔會覺得漏,再配埋個雲呢拿雪糕,又暖又凍,唔同嘅層次,真係好好味!下次再嚟,一定會再點多啲生蠔!