2022-10-05
又去咗大坑覓食😋 一間日本風門面嘅拉麵店就吸引咗我,拉開敞門,仿如去咗昭和時代嘅日本咁,無論裝修布置都係昭和懷舊風。餐廳提供多款唔同湯底拉麵,滿足哂我咁多個願望🫶 貪心嘅我今次食咗三個唔同湯底拉麵🍜每個都有驚喜。除咗湯底,餐廳都主打自家製麵條,麵質彈牙,可自選硬度。配上濃厚湯底,超掛湯,唔會錯過拉麵任何精華😋𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍「水」香濃雞白湯拉麵極濃厚嘅雞白湯,店家用咗足足40公斤嘅雞熬出黎🐓未食麵已經忍唔住飲咗一大碗湯,濃郁雞味,再加上附上嘅骨膠原啫喱,感覺滋補又養顏🤤 👍「金」原味豚骨湯麵同樣地係超濃厚,一飲落去滿口豬骨香。餐廳每日以100公斤之豬頭骨、大腿腿骨、背骨熬足12個鐘而成,超足料🤤 配以餐廳自家製叉燒,肥瘦相間,層次分明,將成個豬骨拉麵昇華🔥👍「土」極上海老吟釀湯麵鮮味嘅蝦湯已經好吸引,仲要係好濃厚嘅蝦湯,上枱見到個濃度大家都嘩咗一聲🤤 呢個湯底一啲都唔簡單,用上日本甜蝦、海虎蝦、蝦味噌及日本清酒烹調,完全咁帶出蝦嘅鮮味。另外配上彈牙鮮蝦,大滿足🦐📍拉麵來 大坑浣紗街20-22號地下B舖
𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
👍「水」香濃雞白湯拉麵