2024-04-15
今日去咗位於佐敦嘅咖喱葉度食晚餐 餐廳係非常傳統嘅印度菜 一踏入餐廳恍如去咗另外一個世界 裝修非常印度皇宮嘅感覺 金碧輝煌又帶點幽暗神秘 兩個人都坐得好舒服夠晒闊落Paneer Pakora 印度特色嘅街頭小食係用鷹嘴豆泥包住傳統嘅手作芝士 芝士味唔濃郁一啲都唔漏 香鷹嘴豆泥軟滑 口感幾夾Matka Chicken Hyderabadi 呢個係印度嘅煲仔飯 用咗瓦罐去裝住 印度特色長米 米飯仲混合左唔同嘅香料 食落非常有東南亞風味 而且米較為硬身非常有咬口 Chicken Tikka masala 特色嘅印度咖喱入面加咗傳統香料 蕃茄 蜜糖 等等味道豐富口味,酸酸甜甜較為適合香港人 入面嘅雞塊都好嫩滑仲索晒醬汁Garlic naan 口感煙靭一啲都唔乾柴 用嚟點咖喱超正