2022-08-16 176 views
Vie Vie Won麻辣凍的蜆龍蝦沾麵香煎鴨肝配封門牛柳迷幻蘑菇香蕉花生醬奶昔價錢💲: $118/ $188/ $278/ $98/ $56好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 4.3/5環境🗾: 4.5/5 性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4.3/5-以前去過銅鑼灣的鬼混已經覺得環境裝修好特別,今次佢哋搬到去香港大學附近,2層高的餐廳減少左鬼屋的元素,但多左復古華麗的感覺,比以前更好打卡。一入到去好似去左另一個世界咁,已經決定下次要著靚靚再來😆 日頭有有bagel的all day breakfast,夜晚就食fusion新派菜,每一道菜都好有特色😳 絕對會有驚喜!但當日的出餐速度就有d慢…-✅✅麻辣凍的蜆。外型係100分,由上望係一朵花的造型,幾壯觀。呢道菜食的一定係手工費,花心機砌呢個型。蜆的size有大有細,入面仲夾雜啲章魚細條,好有咬口😝味道好入味,呢隻麻辣味超鍾意,微辣帶小小麻,章魚越嚼越香,吸曬d汁😆 蜆個殼都可以裝住啲汁,好惹味😚-✅✅龍蝦沾麵。一定要熱食!麵條食得出係手工製,比較粗身同硬,啱我口味!有啲似中式油麵的硬版咁。麵條中間會有d龍蝦肉同豬面脥肉,小小係carbo
Vie Vie Won
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4.3/5

✅✅龍蝦沾麵。一定要熱食!麵條食得出係手工製,比較粗身同硬,啱我口味!有啲似中式油麵的硬版咁。麵條中間會有d龍蝦肉同豬面脥肉,小小係carbonara的感覺,但用龍蝦汁去煮😝 龍蝦汁濃郁但唔會澀,食到海鮮的鮮味。粗麵掛得起汁!面頭仲有半條🦞肉,肉質爽彈。

✅香煎鴨肝配封門牛柳。擺碟好靚,好似一幅藝術品咁😍 切開一半啱啱好一人一舊!封門柳外面煎得好焦,但入面都唔會好老。食落軟腍,啖啖肉味。肉色偏紅,個人幾中意呢個生熟度。鴨肝外面充滿油脂香味,入面仲係好嫩,軟滑的感覺,唔會粉粉的。佢的鴨油流曬落下面薯蓉到,好香😋 仲有小小紅蘿蔔+豆做配菜。

✅迷幻蘑菇。超有綽頭又得意的一個甜品。上枱個陣侍應會拎開個蓋有煙燻效果,會叫你準備相機拍片😂小小的煙燻效果,食落真係有煙燻味🫣 蘑菇的上面係士多啤梨雪芭,落到口腔有小小熱同條脷有啲痺,原來係因為加左辣椒粉🤭 小小刺激好特別!下面係芒果雪糕,可以撈埋d朱古力餅乾食,質地好滑!雖然唔係蛋糕第一下有小小失望,但食落都唔錯😌

✅✅香蕉花生醬奶昔。原本以為會好膩,點知呢到的milkshake一啲都唔漏,輕鬆ko一杯,飲落仲完全唔甜,只有香蕉天然的甜味😬 milkshake好滑,花生醬唔係好濃,但飲得出淡淡的🥜醬味,奶味>花生醬的膩。面頭仲有一片焦糖🍌,正正😗
會想再去的一間!環境特別,食物有心機做,味道好食,想試午市個個all day with bagel🥯

同區美食🍧: #piggyfoodiein西營盤