2019-08-31
今日食品界的前輩請我2:00去新城市廣場一期地下三星台灣菜餐廳食下午茶都午餐,因為佢話下午茶價單抵食,全部加埋$299,可以食到以下咁鬼多好食嘢:1. 一個紅燒牛肉麵 - $52 牛展不會太稔或者太硬,湯底也好味,揀咗闊麵條,係白色的關廟麵。2. 一碟皮蛋豆腐 - $52前輩話呢碟叫我一個人一包辦,因為佢話太好食了,佢平時成日食,果然真係唔錯!3. 滷水牛肚 - $52比起粵菜酒樓的點心知牛肚好食,因為不太稔、不太硬,質感啱啱好,而且滷水料唔會太重口味,不會太鹹,一碟仲有多!4. 炸甜不辣$58(其實是彈牙跟魚條,睇落似薯條),好食到不得了!炸得好靚,唔會儲蓄多餘的油,查物的技術非常之厲害!5. 一杯凍茉莉花茶,兩人每人一半,甜度非常之低,正!飲完之後把口唔知會甜死,又唔會苦澀,唔知點解冇收錢,可能係一個套餐的飲品。6. 一碗兩人分享嘅台灣古早味刨冰(餡料有蘆薈、芋圓及雪糕、淋黑糖漿和煉奶),真係好正!經理因為見前輩成日來幫襯,又聽到我問佢可唔可以冇咁甜,佢居然將黑糖漿和煉奶分開裝,讓我自己想淋幾多就淋。呢個唔記得左幾多錢,總之加埋全張單係$299!送的冷盤凍豆角和台式甜鹹酸菜、辣椒
送的冷盤凍豆角和台式甜鹹酸菜、辣椒油都非常之掂!
全部都超好食。其實呢間野新開張嘅時候我嚟過一次,台灣紅燒牛肉麵不及我做得好(因為喺深圳經營「藍與白台灣菜快餐店」的老闆娘試過都話唔知點解咁好食)冬瓜茶又不及小王牛肉麵,最慘只係準我食50分鐘,原來咁嘅價錢喺香港水準已經很好,而且係因為我唔識叫,由於前輩經常來這裏幫襯,她介紹了經理給我認識,今日我哋坐咗兩小時,整間餐廳爆滿,幸好門外沒有人排隊,下次如果我想坐耐啲睇怕最好食下午茶,而且下午茶的價錢單抵食很多!
另外+1服務費。
肉鬆皮蛋豆腐
台灣紅燒牛肉麵
滷牛肚
凍豆角、台灣甜鹹酸菜
台式刨冰(蘆薈、芋圓及雪糕)
台式刨冰(蘆薈、芋圓、雪糕)畢出
茉莉花茶(凍)
辣椒油