呢排愛上食Weekend Brunch,放假瞓到自然醒,再食一個豐富嘅早午餐,配埋酒chill一chill,就係度過周末最好嘅方法!一直聽過灣仔鋒膳嘅大名,原來姊妹店井巷子推出咗川菜香檳3小時任飲早午餐,就相約阿妹一齊食個靚brunch!Weekend Brunch 每位$950free flow有3款選擇:-G.H Mumm Grand Cordon NV (+$100)-Sake IWA Assemblage (+ $530)-Dom Pérignon Vintage 2012 (+$1,030)Dom Perignon Vintage 2012被譽為世上最好嘅葡萄酒,本身一枝都要二千幾蚊,而家一半價錢有得free flow其實都幾抵飲。我哋揀咗最basic嘅G.H Mumm Grand Cordon NV,雖然係入門級,但質素都已經好唔錯,Mumm係我哋好鍾意嘅牌子,入口清新舒爽,泡泡綿密細緻!店員主動性好強,不時主動同我哋refill,我哋每人飲咗3-4杯,淨係飲酒其實都已經值回大部分票價啦!頭盤(壹):-西班牙向日葵甘栗豚叉燒-井巷子片皮鴨西班牙向日葵甘栗豚叉燒半肥瘦,豚肉肉

Weekend Brunch 每位$950
free flow有3款選擇:
-Sake IWA Assemblage (+ $530)

頭盤(壹):
-西班牙向日葵甘栗豚叉燒
-井巷子片皮鴨
西班牙向日葵甘栗豚叉燒半肥瘦,豚肉肉質鬆化,入口即溶!

片皮鴨係井巷子招牌,做得好好食,店員介紹話片皮鴨用上北京鴨種,以恆溫櫃熟成48小時,難怪如此有肉味!

頭盤(貳)(每人任選4款,無限添加):
-炸排骨(西班牙向日葵甘栗豚)
-夫妻肺片
-脆皮茅台乳鴿
-川味牛展
-煙燻肥腸
-手拍XO醬青瓜
-涼拌25年黑醋老鼠耳
-怪味醬口水鵝翼
-青城臘腸菜花

頭盤(二)有9個選擇,款款都好吸引,要揀4款,真係忍唔住選擇困難症發作!店員好好人咁話每款都上一碟,比我哋一次過試晒,勁開心!脆皮茅台乳鴿必食,係我食過最好食嘅乳鴿!個皮脆卜卜,乳鴿肉嫩滑有汁,入口帶有淡淡嘅茅台酒香,正!
炸排骨嘅炸槳薄脆,用上西班牙向日葵甘栗豚,肉質爽彈結實。
煙燻肥腸係邪惡之選,上台時會打開玻璃蓋,飄來陣陣煙燻香。難得嘅係炸大腸唔會炸得油膩或有油益味!
怪味醬口水鵝翼甚有驚喜,鵝翼皮好Q彈,沾滿甜香又帶點麻辣嘅怪味醬,非常惹味!如果想食D清爽D嘅,青城臘腸菜花涼拌25年黑醋老鼠耳都係唔錯嘅選擇!

主菜(每人6款選一款)
-皺皮椒酸菜煮英國鱸魚(+$100)
-腰果辣子鵪鶉脾

主菜好多都好特別,再一次選擇困難症發作!最好試咗店員推薦嘅皺皮椒酸菜煮英國鱸魚腰果辣子鵪鶉脾,果然無介紹錯!酸菜魚用上英國鱸魚,魚塊大件厚肉,肉質嫩滑之餘又結實彈牙,口感十足!湯底唔會過酸或過辣,反而鮮味比較突出,皺皮椒酸辣開胃,我自己就好鍾意!
辣子雞就見得多,辣子鵪鶉脾真係第一次見!鵪鶉脾用上澳洲農場出品,炸得薄脆,內裡好嫩滑,滲滿香料嘅香味,但又唔會好辣!

主食(每人選一款)
-剁椒花膠撈飯
-酸菜海參龍蝦球手工麵
主食一次過試晒剁椒花膠撈飯及酸菜海參龍蝦球手工麵。剁椒花膠撈飯令我諗起城中另一間中法fusion餐廳嘅招牌菜,未食過嗰間星級餐廳,但井巷子嘅出品叫人驚喜!剁椒花膠撈飯份量慷慨,鋪滿花膠,毫不欺場。厚切花膠條炒香至油香彈滑,飯粒沾滿酸辣鮮香嘅剁椒醬汁,絕妙!
酸菜海參龍蝦球手工麵都好有誠意,手工麵口感彈牙,龍蝦粒份量好多,加上爽滑彈牙嘅海參,用料矜貴!

甜品
最後以四川著名甜品冰粉作結,冰爽美味!

食物整體好高質,食物用料全部都一絲不苟。 食完呢個weekend brunch,真係飽到唔駛食晚餐!呢個Brunch可以一次過試晒餐廳多款招牌菜,仲有3小時任飲香檳,好抵食!假日早午餐分2個時段,有興趣記得提早訂枱!
Section A: 11:30 - 14:30
Section B: 15:00 - 18:00