寶琳近來進駐咗好多新開既食肆,不過唔少都係連鎖店,難得有間泰菜開張,所以每日經過都見有好多人排隊。雖然係下午茶時間,但門口都係多人到好似午市咁,我地等左大約20分鐘先有位。下午茶既menu款式比較多,但份量就比較少,有多士﹑細既湯河或炒粉麵飯咁,由三十幾到四十幾不等,而午餐menu就正常份量,再加一個小食同湯。我地叫左一個海南雞飯,一個黃咖哩燒豬頸肉配蒜蓉包,由於馬拉盞炒通菜賣曬,我地揀左青木瓜柚子沙律做小食,湯就揀左比較少見既椰子雞湯。椰子雞湯一放上檯就噴到好大陣椰子味,呈奶白色,但飲落香茅味重過椰子味,而且酸酸地,似白色既冬蔭功湯,不過唔辣,同想像中非常唔同。可以話係小朋友version既冬蔭功湯咁。而飲品加六蚊就可以轉特飲,我就叫左珍多冰,椰汁好夠好濃,唔似出面咁溝好多水,不過就太甜了,我另外問店員拎左杯水加落去,下次我會叫小甜。杯底既珍多都幾有口感,但都係同一個問題,太甜。店家真係落得太重手了。主角之一既海南雞飯就附上一碟醬汁,睇落係自己調配而唔係現成既汁,因為醬入面都幾多香料,亦有新鮮既辣椒同香茅。雞亦切到無骨,都幾滑溜,就算雞胸都唔會鞋口。但飯就比較普通,個黃色主要由黃薑粉

椰子雞湯

珍多冰

海南雞飯

主角之一既海南雞飯就附上一碟醬汁,睇落係自己調配而唔係現成既汁,因為醬入面都幾多香料,亦有新鮮既辣椒同香茅。雞亦切到無骨,都幾滑溜,就算雞胸都唔會鞋口。但飯就比較普通,個黃色主要由黃薑粉吊出來,食唔到雞油味,但一個正宗既海南雞飯,油飯係靈魂人物,冇雞油既飯點叫油飯?而且飯身比較濕,比較失望。

黃咖哩豬頸肉配蒜蓉包

黃咖哩燒豬頸肉配蒜蓉包,黃咖哩都幾大兜,入面仲有兩件薯仔,咖哩汁都幾濃稠,絕對冇因為食耐左而變稀,但可惜唔辣,係偏香港人口味,椰香味都重,夾埋蒜蓉包食都幾好。最驚喜既反而係豬頸肉,食落表面有炭燒味又有肉汁,同埋夠juicy,不過就比較肥。蒜蓉包就牛油味比較重,重口味人士會幾鐘意。

青木瓜柚子沙律

至於青木瓜柚子沙律反而有驚喜,青木瓜絲同柚都夠凍,柚子冇酸澀味,仲幾fresh幾清甜,而且加埋蝦米碎同花生碎,咸咸香香,非常香口。個沙律汁就魚露味比較重,可以再酸甜d。

埋單兩個人$92,算ok啦。

PS, 不過場內人手不足,食物都等左好一陣子,而且侍應態度有待改善,如果趕時間既朋友就比較麻煩了。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
椰子雞湯
黃咖哩豬頸肉配蒜蓉包