2020-11-03
一早已經約定朋友今晚去旺角既大笪地花膠雞, 今次係衝住佢既花膠雞鍋而來既, 6點幾上到去以為自己好早, 點知 已經半滿座, 氣氛好熱鬧, 7點多既時候見到D人WALK IN都已經要等LU! 所以都係BOOK定位穩陣!幾乎每一枱枱上面既都係一鍋花膠雞, 自己個鍋未泥既時候係咁聞到人地D雞湯香味, 好期待!濃湯花膠雞鍋半隻雞加一碟滿滿既花膠, 湯頭呈金黃色, 店員會幫手將花膠放入鍋同埋將雞剪成件。滾起後飲得! 雞湯香濃無比, 非常鮮甜, 而且入口好RICH, 好似飲緊成煲精華咁! 原本以為雞件咁滾住會有D老, 點知肉質出乎意料地嫩滑, 加埋沾滿雞湯, 好好味呀至於花膠都唔係流既, 份量多而且件件都大塊, 可以唔洗懢住食, 好爽! 雞湯質感仲越煮越杰, 飲完個咀黏黏地咁, 膠質超豐富~~我地特登飲左半煲湯左右, 留番半煲黎食火鍋料, 因為想原汁原味呀麻! 桂花蚌 $138灼一灼食得!爽口帶彈牙, 鮮味而且帶甜味, 好新鮮!美國桶蠔 $138驚艷到我既桶蠔!! 十分推介!! 估唔到份量咁多, 有成10隻桶蠔, 雖然佢唔係我食過最大既SIZE, 但係隻隻都肥美飽滿, 烚過後都幾乎冇縮水, 依然
濃湯花膠雞鍋
桂花蚌 $138
灼一灼食得!爽口帶彈牙, 鮮味而且帶甜味, 好新鮮!
美國桶蠔 $138
驚艷到我既桶蠔!! 十分推介!! 估唔到份量咁多, 有成10隻桶蠔, 雖然佢唔係我食過最大既SIZE, 但係隻隻都肥美飽滿, 烚過後都幾乎冇縮水, 依然係咁大隻, 入口鮮味而且好juicy, $138有依個份量同質素既桶蠔真係超值!
烚前
烚後
駝鳥肉$68
駝鳥肉其實營養好豐富, 而且作為火鍋料仲好適合, 依度一碟塊塊都大大塊, 肉質鮮嫩有口感, 有肉香, 唔食牛既都可以以駝鳥肉取替。
食到最尾岩岩好, 唔洗加湯, 用盡哂成煲精華, 真係好正, 絕對會ENCORE!!