石硤尾看似係住宅區,其實亦隱藏不少美食。今晚去完品香樓(一間定期都會幫襯嘅中菜館),在附近搜尋糖水店,發現到啲間好嘢「你好椰」。唔好睇佢店舖細細,只有外賣不設堂食,其實有好多唔同款式嘅糖水選擇。先嚟個總結,佢嘅糖水絕對係用心製作,足料之多係前所未見😆,例如有桃膠嘅糖水,直頭桃膠仲多過糖水,足料得驚人😆😆😆 而且鍾意佢唔會太甜,更能突出食材嘅原味道,適合怕甜嘅人士。芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48啲個係必試推介,芋泥係新鮮自家手打,份量多得驚人,目測整碗糖水佔咗一半都係芋泥😍,而桃膠嘅份量亦都非常多,配合埋日本鮮奶,仲有煙煙韌韌嘅小丸子,真係超好味😋 味道唔甜,強烈建議翻熱咗再食,當芋泥與鮮奶融合之後,味道係十級提升😍果然係啖啖滿足😌芒果西米露 $35啲碗西米露,成碗都係滿滿大大粒嘅西米,上面仲有大量嘅芒果肉。而芒果係勁鮮甜一啲都唔酸,勁讚!而糖水味道唔算甜,雖然冇加椰汁,但都好好味😋桃膠腐竹水 $25雖然叫腐竹水,但其實整支都係桃膠😆😆啱晒女士滋補養顏😎再配合淡淡嘅腐竹味,好有「家」嘅感覺,除咗屋企自己整,出街買根本唔會有咁多料😆我都係翻熱咗再飲,味道係會更佳。蜂蜜菊花桃膠茶 $25蜂蜜味唔

芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48
芋泥鮮奶桃膠小丸子

芒果西米露 $35
芒果西米露

桃膠腐竹水 $25

蜂蜜菊花桃膠茶 $25
蜂蜜味唔算特出,但有清香嘅菊花味,味道有少少似五花花,再配合桃膠原來係好夾。4樣甜品,啲樣算係最「流質」了🤣,但依然食到滿滿嘅桃膠,正!

總結:除咗阿媽煮嘅,未見過一間糖水店可以咁足料🤪 除咗足料,糖水都係用心製作,款式選擇多
,價錢經濟,諗唔倒理由點解唔試吓。唯一缺點係地方隔涉,只適合同區客或駕車人士。如果在旺角開分點,應該會大賣👍🏻
2022-12-09
TakeAway
$50 (Last Night Supper)
芋泥鮮奶桃膠小丸子
芒果西米露