2019-05-06 2659 views
2019.05.05元朗有好多老餅家~大同餅家便是其中一間~ 原來佢係始於1943年已經喺元朗開舖!今日咁岩經過,又突然間好想食老婆餅,所以跑左入去買左半打老婆餅同屋企人分享~如果你食過另外一家恒x牌,便會發覺2家的老婆餅有甚麼不同之處~簡單來說,大同餅家老婆餅嘅餅皮是超酥的, 鍾意食酥皮蛋撻嘅朋友,一定好鍾意呢個酥皮餅皮~ 而中間嘅餡料係較軟淋嘅糖冬瓜蓉~甜度是適中的~ 建議最好熱食~不過我唔係鍾意食酥皮蛋撻嘅朋友,所以我都係較喜歡吃恒x老婆餅多一些~味覺及喜好每個人不同,我班同事就好like大同嘅老婆餅~有興趣就買返個黎食丫~
2019.05.05

老婆餅