2024-09-04
今日收工同朋友去銅鑼灣食咗一間日本過江龍拉麵 - 鬼金棒牛骨辣麻拉麵~~ 位置好就腳,喺銅鑼灣嘅熱門地帶謝斐道。坐低之後,我哋 Order 咗招牌牛骨拉麵(原味)+芫荽辣麻牛骨拉麵(無辣,小麻)+煎餃(六隻)+ 牛筋。因為我同朋友都好怕辣,唔食得太辣,於是就叫咗原味。首先講吓呢個招牌牛骨拉麵,佢嘅湯底好濃郁,就咁飲都已經覺得好正,叉燒又腍又入味唔錯唔錯,拉麵有輕微鹼水味,整體嚟講我覺得唔錯。而我個人最鍾意嘅,就係呢個芫荽牛骨拉麵,湯底都係好濃郁,而且成個碗面都放滿晒芫荽,完全係開正我嗰飯!我哋兩個食完啲拉麵之後都有飲晒啲湯,就咁飲已經好正~至於牛筋十分之爽口,彈牙,係我喜歡嘅嗰一種口感,不過要快啲食晒佢,因為凍咗佢就會黐埋一舊。煎餃🥟個底煎得唔錯,一啖一隻,講真我搵唔到有咩缺點。總結嚟講,我哋兩個人晚餐食咗$300,有兩個拉麵同埋兩款小食,以味道同埋食物質素嚟講我覺得性價比幾高幾抵食,我下次都一定會再嚟食返呢個芫荽拉麵。
煎餃🥟個底煎得唔錯,一啖一隻,講真我搵唔到有咩缺點。