2021-12-18
同在觀塘區工作的朋友一齊食飯,就訂了這間評價高的工廈,帶文青風格的泰國菜,好鬼隱蔽,要去另一座搭lift 上1樓再轉去另一邊,有d 難搵。 去到竟然滿座,好在有先訂位。餐廳地方不大,但都算坐的舒適,我哋兩人佢都俾4人位我地。 我哋兩個人叫左成枱嘢食, 有炸軟殼蟹青芒沙律 ,炸蝦餅, 黃咖哩牛腩 ,薄餅 ,飲品,再黎甜品芒果糯米飯,飽到頂住個胃走, 而且都係四百蚊以內好抵食。青芒軟殼蟹沙律$112, 一嚟到嚇親,好大碟, 青芒果爽脆拌上青檸、魚露、辣椒,糖調製的泰式醬汁,酸酸甜甜爽脆開胃,面頭放上脆卜卜的軟殼蟹及花生粒, 非常美味。炸蝦餅$82, 有4大塊, 每塊呈半月形脹卜卜, 金黃酥脆又大舊, 啖啖蝦肉, 雖然好熱氣, 但都食唔停口。黃咖哩牛腩$102, 咖哩帶有椰香, 比較大眾化口味 , 唔食得辣嘅朋友都可以一齊食, 最重要係個醬汁唔會煮到太杰或者稀,濃淡得宜,牛肉有牛筋及牛腩位置, 兩樣都炆得非常入味,軟念但又不至鬆散。 配上烤薄餅$48, 雖然薄餅有 六塊, 但都不夠吃。 最後上菜的芒果糯米飯, 本身驚太飽諗住取消,好彩最後都冇,因為係我最喜歡的鮮製糯米飯, 飯仲係溫熱。 芒
最後上菜的芒果糯米飯, 本身驚太飽諗住取消,好彩最後都冇,因為係我最喜歡的鮮製糯米飯, 飯仲係溫熱。 芒果分開咗兩排,我朋友分食非常方便, 係我喺泰國食到嘅味道, 非常懷念可以再去一次, 而家冇得飛唯有下次再來光顧這餐廳, 滿足嘅一餐。