2023-05-10
花月宮🌷🌜最近瘋狂打邊爐,去左呢間位於尖沙咀既打卡餐廳~餐廳裝修精緻,好有中式古典風味。menu 上有多種湯底、肉類、海鮮、丸類等等。花月宮特色四格鍋($268)四川麻辣鍋,湯底麻辣得好平衡,辣度啱啱好,入邊仲有鴨血等等食材。藥膳花雕花膠醉雞鍋,又係好多料,湯底養生,仲會跟咗一碟大大塊嘅花膠同埋醉雞。黑松露野菌鍋,滿滿既野菌,湯底好香菇味。 蕃茄濃湯海鮮鍋,入面仲有一堆魷魚仔同埋蝦,味道清爽。個人都幾推介呢個四格銅,一次可以試晒四個湯底之外,仲入邊好多配料。美國頂級手切封門柳($238)手切封門柳口態軟滑,好嫩,牛肉味香濃。一碟份量都唔少,手切厚薄度適中,令到口感提升。風花雪月手打丸拼盤(12粒)($168)呢個手打丸拼盤打卡一流 ,除咗靚之外仲好好食。佢入邊有曬menu 咁多款手打丸, 個人覺得最好食嘅係鮑魚丸,呢個出邊比較少見之外,仲啖啖肉,都食到鮑魚嘅鮮味,口感彈牙。
花月宮特色四格鍋($268)
美國頂級手切封門柳($238)
風花雪月手打丸拼盤(12粒)($168)