2016-05-29 361 views
朋友係一個日本迷,去到邊都要食日本野先可以滿足佢,今日同佢出街當然佢會帶我去食日本野。在銅鑼灣食店林立既地方要找日本餐廳太易了。佢上上下網就搵到呢間心儀既食店。入內餐廳環境十分整齊寬闊,每個位置都坐得好舒適。未叫野食已令人加了唔少分。鹽燒厚切牛舌($48)厚牛舌入口十分彈牙爽口,不是一般用炆既淋淋既肉質,食出另一種風味,肉汁鮮美而有嚼勁。最岩就係用黎配啤酒食用。辣汁吞拿魚小卷($68)吞拿魚肉鮮美,造成的飯卷配合青瓜的爽脆,口感上十分有層次,最令我喜歡既係上面的椒絲,帶有辣味的椒絲辣味令小卷更加惹味,而又不會比辣味搶了吞拿魚及飯味,相得益彰。令人相當回味的一道菜。雜錦魚生盛($168)十分高水準既魚生,每款魚都是厚切的,食落口口感十足。吞拿魚魚味好重,比任食的只有雪味是不同的。 三文魚魚生的魚油好足夠,入口魚香已係口腔散發出黎。還有劍魚魚腩,是爽口清新的感覺。每款都十分新鮮,魚味濃郁。蒲燒鰻魚朴葉飯($108)職員為我地打開葉後就有好大陣的鰻魚香味瓢出,鰻魚燒得剛剛好,肉質十分幼滑,而燒汁味道亦十分濃,配上朴葉包住飯蒸,飯吸收了鰻魚既味道更加香,而鰻魚亦保持到肉質鮮嫩,十分美味的菜色。

鹽燒厚切牛舌
鹽燒厚切牛舌($48)
辣汁吞拿魚小卷
辣汁吞拿魚小卷($68)
雜錦魚生盛
雜錦魚生盛($168)
蒲燒鰻魚朴葉飯
蒲燒鰻魚朴葉飯($108)
鮮搾西瓜汁
鮮搾西瓜汁($14)
還有鮮搾西瓜汁,挑選的都是甜美的西瓜,每啖都十分清甜,係呢個咁炎熱既天氣飲真係好解渴。

2016-05-20
$250 (Dinner)
鹽燒厚切牛舌
辣汁吞拿魚小卷