2020-06-14 1307 views
心血來潮想食壽司,見到呢間壽司部價錢大眾化,而且都有唔少街坊幫襯,就入去買咗D壽司返屋企食!雖然食物價錢比起任何連鎖餐廳更便宜,但是食物好有質素,性價比好高!點咗一個壽司拼盤,19件壽司即點即握先$148,計返每件先$7.7,仲要壽司唔係玉子或者腐皮壽司之類,淨係花之戀壽司都有三大件!價錢真係平到好誇張! 壽司拼盤有三文魚6件,花之戀3件,鮮帶子3件,玻璃蝦3件,鰻魚2件,馬刀貝2件,一向鍾意食三文魚,呢度嘅三文魚色澤新鮮,選用近腩位部份,非常肥美!每件花之戀更加有三大片厚切三文魚包裹,加上慷慨嘅蟹子,實在滿足!帶子柔軟鮮嫩,口感無變硬,明顯新鮮。馬刀貝口感爽脆,一樣深得我心!玻璃蝦質感相當不錯,爽口彈牙,輕輕咀嚼時可以食到蝦肉鮮味,新鮮度甚高。我哋仲點咗美國珍珠蠔,原先諗住點兩隻試下,點知店員非常公道,竟然話因為蠔開出來比較細,所以額外送多一隻俾我哋!非常開心!雖然蠔唔算好大隻,但鮮味十足,仍然保留海水味,口感creamy爽滑,我哋都後悔點得太少!雪櫃仲有三文魚骨賣,買咗一包煲湯。$20一大包,價錢好抵,而且好多肉,自己起完魚鱗煎一煎香,加埋番茄薯仔咁就係一煲健康又美味嘅三文魚湯!