2022-12-16
天氣凍當然要食當造既生蠔。 蠔灣係天后好出名,收工經開尖沙咀,原來都有一間分店,即刻心郁郁想食。 一場黎到當然要食海鮮拼盤,拼盤可以自己組合,餐廳有好多種類比你選擇,有法國生蠔、加拿大蜆、北海道赤貝、帶子、地中海紅蝦,紐西蘭深海蝦,蜆,麵包蟹等等。我揀左車厘蜆、法國藍蝦、北海道赤貝同5款蠔。 分別係Tia Maraa pearl , speciales lambert, krystale, la perle noire, cocollos. Cocollos 金屬味最重,而且好大隻, 朋友最鍾意。 我就反而最愛lambert, 裙邊爽脆。其他海鮮全部都好鮮甜。天氣太凍要叫翻個湯,清酒蒜蓉煮活蜆湯,蜆肉大隻,湯底清甜。結尾就要食返啲肉先至飽肚,洋蔥汁伴安格斯肉眼,牛扒烤到5成熟剛剛好,洋葱汁係自家製好襯牛扒。因為太飽食唔落甜品,下次多啲人可以叫個再大啲嘅海鮮拼盤試多啲款。
天氣太凍要叫翻個湯,清酒蒜蓉煮活蜆湯,蜆肉大隻,湯底清甜。