2019-03-18
今日同男朋友去撐枱腳,揀左一間新開私房菜。係尖沙咀柯士甸商業中心,位置唔難搵,但係因為係樓上鋪,所以冇任何明顯既招牌。餐廳唔大,牆邊擺滿酒櫃。我地坐係近電視機旁既2-4人枱。即刻有人為我地斟茶,服務幾好。我地揀左2人優惠套餐,每位$328。再加左小菜。花雕醉雞卷,平時花雕醉雞都食得多,雞卷真係第一次,花雕酒味唔會過濃,反而帶出雞肉既香味。套餐有石岐乳鴿半隻配胡麻沙津、足料時令燉湯、蠔皇花膠玉掌、北海道元貝伴飯、燒羊架、津菜玉荷包、菊花豆腐。每樣菜式都係師父自創,非常用心,又好味。好似乳鴿配胡麻沙津,有助解膩。足料時令燉湯唔係浪得虛名,真係好足料!! 非常鮮甜。北海道元貝伴飯、初頭以為係元貝果塊係鵝肝,食落先知係用黑豆豆腐,仲要勁滑,配埋元貝食係另一種風味。材料新唔新鮮其實真係食得出,一啖咬落羊架,啖啖肉汁,一點都唔腥!大讚!津菜玉荷包完全係手工野,用津菜包起預先處理過既素菜,加上芡汁,賣相超靚。因為我男朋友超中意食咕嚕肉,見佢有咕嚕豬頸肉不防一試。咕嚕豬頸肉,切到厚塊,咬落肉汁泌哂出黎,好香口!連配菜菠蘿都係新鮮架!我男朋友一口氣食左3份2!總結黎講呢間私房菜的確唔錯!菜式精緻,價錢亦
每樣菜式都係師父自創,非常用心,又好味。好似乳鴿配胡麻沙津,有助解膩。 足料時令燉湯唔係浪得虛名,真係好足料!! 非常鮮甜。 北海道元貝伴飯、初頭以為係元貝果塊係鵝肝,食落先知係用黑豆豆腐,仲要勁滑,配埋元貝食係另一種風味。 材料新唔新鮮其實真係食得出,一啖咬落羊架,啖啖肉汁,一點都唔腥!大讚! 津菜玉荷包完全係手工野,用津菜包起預先處理過既素菜,加上芡汁,賣相超靚。
總結黎講呢間私房菜的確唔錯!菜式精緻,價錢亦好合理,味道同份量都過適中,男女既口味都照顧到!讚!