2019-09-15
屋企人生日今年決定到都會海逸酒店慶祝, 第一次在這裏吃自助餐, 食物款式非常多, 冷盤,日式刺身,壽司, 沙律, 巴馬火腿。海鮮有長腳蟹,麵包蟹,凍蝦, 龍蝦 ,螺, 青口, 生蠔。熟食和熱葷有薄餅, 天婦羅, 叉燒,燒鴨,牛扒, 煎鴨肝,滷水食物, 中式菜, 即煮生滾粥。甜品有西式蛋糕, 梳乎厘, pancake, Haagen dazs雪糕和雪條。因為款式種類多元化,冇辦法一次可以試曬所有食物, 咁多款食物入面我比較欣賞有幾款食物:長腳蟹, 啖啖肉又冇雪味,肉質非常新鮮。麵包蟹, 非常多蟹膏, 入口甘香無比。龍蝦, 肉質爽嫩, 口感鮮甜。生蠔 , 每次排隊可以每人拎兩隻(美國& 法國各一款), 即開即食, 好新鮮又肥美。煎鴨肝, 雖然唔夠鵝肝咁甘香, 但是一樣肥美煎得又香又 juicy。牛扒, 粉嫩肉色,牛味濃郁。生滾粥, 我點了瑤柱和龍脷柳粥, 平時食自助餐好少食粥, 但呢度配料選擇很多, 煮得又綿又入味。甜品方面, 如果喜歡食榴槤一定好開心, 這裏除了有榴槤蛋糕之外,還可以叫師父即整榴槤pancake。今次一行九人食得好開心又滿足, 因為是屋企人訂枱的關係,我大約知道好似每位六
長腳蟹, 啖啖肉又冇雪味,肉質非常新鮮。
麵包蟹, 非常多蟹膏, 入口甘香無比。
龍蝦, 肉質爽嫩, 口感鮮甜。
牛扒, 粉嫩肉色,牛味濃郁。
今次一行九人食得好開心又滿足, 因為是屋企人訂枱的關係,我大約知道好似每位六百幾一個 , 長者好似有優惠是免費的,大家一致認為都會海逸是一間高質酒店自助餐。