2013-09-01
結婚不久搬入屯門住, 已經見證呢間店出世 , 成長, 二十多年來, 在屯市中心區搬過幾次,最初因食物味道好, 價錢公道, 自然受歡迎 , 興盛時期小巴黎 , 取no.籌後沒一頭半個鐘,你不用想有位入坐,連荃灣都有分店 . 後來可能東南亞食品店普及 , 食家選擇多, 加上小巴黎食物質素明顯差左, 環境方面亦不太舒適 , ,所以在時代廣場分店開始 , 已經好少幫襯,只是試過兩三次因為屯市多間食店都要等位, 心急的我們便轉去小巴黎 (不用等位)最近到屯市逛完街 , 晚飯時間一到又是頭痛問題 , 兩間想食的店都要等, 於是亞仔又想起小巴黎 , 一查之下原本又搬了, 到新店再試試.同樣都是不用等位, 但一入門口已經"中頭獎" 路中間又放了一隻水桶, 原本冷氣機滴水....坐下點餐後好快就有得食 , 剛剛放下碗粉,嘩~又有滴水加料看看天花板, 多個位置都有水珠累積緊就快滴下來, 都唔知轉去邊張枱好 ~~~~唯有盡快食完走啦.亞仔獨沽一味--- 香茅豬扒飯走蔥, 份量足夠大碟, 我試少少覺得亞大廚可能重手了一點, 有陣陣鬆肉粉味, 食完都要飲多兩杯水烤牛肉粉絲--- 以往到此店必食的生牛肉因為怕唔新
坐,連荃灣都有分店 .
我們便轉去小巴黎 (不用等位)
要等, 於是亞仔又想起小巴黎 , 一查之下原本又搬了, 到新店再試試. 同樣都是不用等位, 但一入門口已經"中頭獎" 路中間又放了一隻
水桶, 原本冷氣機滴水....
坐下點餐後好快就有得食 , 剛剛放下碗粉,嘩~又有滴水加料
邊張枱好 ~~~~唯有盡快食完走啦.
亞大廚可能重手了一點, 有陣陣鬆肉粉味, 食完都要飲多兩杯水 烤牛肉粉絲--- 以往到此店必食的生牛肉因為怕唔新鮮, 所以轉烤牛肉.
湯底和粉絲都ok, 但牛肉只得好碎好少的幾粒仔, 真係好"經貴" 牛肉炒河 --- 河粉算滑, 味道一般, 牛肉好ug 炒通菜--- 以前腐乳醬通菜 , 每枱客人都會叫, 但現在明顯差左好多,
無味道 , 連鹽味都沒有 , 好例牌的一碟炒油菜.