2017-06-12 330 views
第一次食beans果時佢仲係得荃灣角落嘅一個舖位,時至今日,已經搖身一變成為小型連鎖咖啡店。能夠做到今日咁成功,食物自必然都有返咁上下水準。相約好耐冇見嘅朋友黎食下午茶,平日嘅下晝四點,完全唔使排隊。朋友未食晏,叫咗一碟忌廉汁鮮蟹肉蟹棒件蟹子意粉(Lunch menu $58)。我就要左個抹茶流心吐司(Afternoon tea $58,包一杯野飲) 同Earl grey latte。忌廉汁鮮蟹肉蟹棒件蟹子意粉,只係試少少就成為我嘅推介! 忌廉汁濃稠,形容佢為忌廉醬也不為過。數量都幾多嘅蘑菇同洋蔥令整個醬汁味道更加豐富,蟹子亦令個意粉更有口感。至於蟹肉同蟹棒,我個人其實唔太中意食,亦都無試到,不過單單係醬汁,已經令中意食creamy野嘅我十分滿意。至於我食嘅呢個green tea lava toast,亦都充滿驚喜。以前光顧beans,印象中甜品或者蛋糕類都唔算特別出色,但呢個流心吐司令我對呢度改觀。一上枱,先係俾佢咁巨型嚇親,下午茶以一個女仔嘅食量就有點多,兩三個人分都可以。竹炭吐司烤得香脆,如果齋食有少許苦味,但同抹茶雪糕又或者𥚃面嘅抹茶醬一齊食,甜度剛剛好。吐司面層裝飾精緻,除左

忌廉汁鮮蟹肉蟹棒件蟹子意粉,只係試少少就成為我嘅推介!

忌廉汁鮮蟹肉蟹棒件蟹子意粉

抹茶流心吐司

一上枱,先係俾佢咁巨型嚇親,下午茶以一個女仔嘅食量就有點多,兩三個人分都可以。竹炭吐司烤得香脆,如果齋食有少許苦味,但同抹茶雪糕又或者𥚃面嘅抹茶醬一齊食,甜度剛剛好。吐司面層裝飾精緻,除左雪糕、berries,仲有好多果仁同脆脆,口感豐富。揭開面層,吐司入面係一溏抹茶醬,輕輕切開吐司就有流心效果。

抹茶流心吐司

飲品方面,朋友試左rose earl grey latte,我就要左普通earl grey latte。味道唔算特別,個人認為earl grey味未夠濃郁
Earl  Grey  latte

總括黎講,今次再食beans都滿有驚喜。一間餐廳好難樣樣皆精,beans整體黎講已經合格有餘。
忌廉汁鮮蟹肉蟹棒件蟹子意粉