2022-04-26 490 views
天氣咋暖還寒,今日氣温20度左右,趁仲未熱得晒走去食番次蛇羹。對上一次嚟呢間舖頭食蛇羹大概係一年半之前,價錢無加,但整體質素比上次差。一如以往,叫大蛇羹加糯米飯套餐,有蛇湯送。蛇羹望落都有唔少餸:肉、筍、木耳同雪耳。蛇羹入口,feel倒個獻好杰,而且係唔熱,只係微暖。肉嘅份量都可以,只係蛇肉比例上較豬肉少,而且無乜咬口。糯米飯好濕,似係落咗好多老抽加色,而且口感似粘米多過糯米。糯米飯基本上係無乜餸,但可以加錢配臘腸。但原來係可以問店員免費加花生送飯,不過我係食晒成碗飯見有其他客人問先知道。估唔到今次最好味嘅竟然係唔使錢嘅蛇湯,熱辣辣又有老火湯味道(雖然我飲唔出有咩藥材)。幫襯咗蛇王海好多年,今次覺得真係唔得,質素極待改善(起碼喺食物温度方面)。希望下次再幫襯可以有番以前嘅水準。

$110 (Lunch)