2019-08-23
今日收工,住係紅磡嘅地膽朋友就帶我去試一間越式餐廳 - 早安越南。餐廳嘅裝修幾有格調,幾舒適。我地一坐底就逼不及待點餐。蝦醬脆雞翼($67)相信不喜歡食蝦醬嘅朋友都會喜歡食呢個蝦醬雞中翼,蝦醬嘅味道過猶不及,唔會話成隻雞翼都係蝦醬味,陳腔濫調,味道適中,加埋雞翼入邊嗌出嘅肉汁,十分之滿足。題外話呢碟蝦醬雞中翼嘅份量絕對超乎想像,大件夾抵食。北海道十勝和牛湯河($118)十勝和牛即是北海道生育,十勝成長嘅和牛,用優質資料培養,肥瘦適中肉味濃郁。唔單止是牛,呢個湯河嘅湯同河都同樣出色。湯底肉味濃,河粉唔會過熟,有咬口。整體來講係一個高質嘅湯河。熱香茅蘆薈($28)香茅作調味精就食得多,沖嚟飲就真係等一次。飲落帶有淡淡檸檬甘香,飲落口非常舒服潤喉。再加埋粒粒蘆薈,好有口感。味道特別,值得一試。
蝦醬脆雞翼($67)
北海道十勝和牛湯河($118)
熱香茅蘆薈($28)