2023-03-21 190 views
屋企人喺附近返工,食lunch時見到新開咗間泰越菜,菜式同價錢都好吸引,一於試試佢😍第一次去呢個熟食中心,都算易搵,觀塘站行過嚟大約7,8分鐘,估唔到夜晚呢到都幾多食客,地下嘅食店都好多人幫襯,行上一層就見到我哋今晚食呢間泰越菜🤭原來佢係2個鋪位,一邊廚房,一邊堂食,地方闊落👍🏻Menu上樣樣嘢都好吸引🤤仲有我最愛嘅蕃茄蟹肉湯檬,突然見到隔離機上咗但咖哩農夫包,但menu上又搵唔到就問吓店員,原來係隱藏菜式😍生蝦刺生生蝦雖然唔算大隻,不過新鮮爽甜,有成10隻,酸辣汁帶甜又唔會太辣,十分開胃越南春卷之前去越南旅行食過當地正宗嘅越南春卷,皮薄香脆,一試難忘,呢到呢一個春卷絕對係正宗口味,唔會似其他越南餐廳食到嘅又乾又韌,一定要配埋辣椒魚露食🤤屋企人都話正,同出面食嘅好唔同炸蝦餅熱辣辣👍🏻十分香口,仲配埋醃菜,感覺冇咁熱氣冬蔭公明爐烏頭湯底香料味夠,酸酸辣辣👍🏻勁開胃。條烏頭都好食,冇泥味。見到隔離枱都食清哂😆茄蕃蟹肉湯檬我對呢個菜式簡直係expert😆每次食越南嘢必點,但香港唔多越南餐廳有呢個湯檬,唔知係咪工序繁複🤔一上枱超香😍湯底蟹味好鮮,超多蟹肉,仲有豆卜 札肉 豬紅,檬粉索啲湯👍🏻正
生蝦刺生
越南春卷
炸蝦餅
熱辣辣👍🏻十分香口,仲配埋醃菜,感覺冇咁熱氣
冬蔭公明爐烏頭
茄蕃蟹肉湯檬
一上枱超香😍湯底蟹味好鮮,超多蟹肉,仲有豆卜 札肉 豬紅,檬粉索啲湯👍🏻正,仲有呢碗嘢好足料好大碗,大滿足
咖哩軟殼蟹農夫包
嘩😳超大個,而且勁多料裝到好滿,感覺快要瀉出嚟😂軟殼蟹好大件,似係一開二,而且肥美多肉,唔會炸到好乾👍🏻泰式黃咖哩汁入面有蛋花,咖哩香味十足,泰式黃咖哩係偏香甜,食唔到辣嘅朋友都話正,成個包食清哂🤭

樣樣菜式都有水準👍🏻上菜快又夠熱,可能因為位處熟食中心所以街坊價錢👍🏻
💰埋單要過廚房門口,聽到入面2位廚用越南話溝通😲唔怪之得口味咁正宗!其中1位廚砌緊一大盤嘢,多口八掛吓,店員話係越式火鍋,眼見有海鮮又有肉,滿滿咁圍住個鍋邊🤤下次一定要再嚟過

🧹見到砌緊火鍋料嘅廚有帶手套👍🏻抵讚