假日不時都會食越南湯河做午餐,貪佢簡單、快捷又輕便。早兩個禮拜前,喺雜誌上睇到上環新開咗間越式小餐店,講明口味傳統、零味精、咖啡豆更加係百分百越南正貨,直頭好似為小肥度身訂造咁 ,大肥爸爸同靚靚媽咪聽完細佬陳述都話即刻要去試;肥肥家族同「Bun Cha Vietnamese」咁就憑週刊o既一編小報導結下緣份。形似一間粉綠色小屋o既「Bun Cha」位於超斜o既鴨巴甸街,只有私家車同的士可直達門口,乘搭公共交通工具都要上落多級石級。餐店地點未必方便,但正門前o既室外候座處放有木造摺枱及摺櫈,地上及枱面簡潔地擺放有盆栽 ,設計成一個小花園咁,別具風格,感覺悠閒,好有特色。店子家庭式經營,三位年輕o既姐姐主理店內右旁o既開放式廚房,其中大家姐當大廚,年幼o既細佬則負責傳送外賣、樓面及較為粗重o既工作。來自越南o既四姊弟分工合作,相當融洽。雖然佢地有幾個識講廣東話,但當同小肥溝通時都要加插少少英文同手語搭救 ,見我地食法同用餐具o既方法有別一般人,其中一位家姐仲好友善客氣地示範傳統做法,大家都上咗堂免費班。小店合共五張四人散座,木造o既餐桌可隨意合拼,一行十幾人都可以一齊坐。室內並無花巧
,設計成一個小花園咁,別具風格,感覺悠閒,好有特色。
室內並無花巧o既佈置或華麗o既裝潢,只有窗邊身穿越南服裝o既九個迷你公仔,滴滴骰骰,及天花上紅白色o既燈籠,樸實自然得好似一個普通飯廳咁。
入座第一刻,肥肥家族每人先叫咗杯越南咖啡飲,涷飲$36、熱飲$32。少甜o既咖啡醇厚順滑,
爆!
Vietnamese Filter Cafe w/ Condensed Milk
食物即叫即煮,為怕堆滿餐桌,我地先叫咗三款小食黎分。
Tom Cuon – Fresh shrimp, herbs salad to roll with rice paper($68):卷物包得好夠扎實,透明o既薄皮現出鮮橙色大大隻o既蝦件,餡料中仲有生菜、米粉等,咬落清香爽脆。
嘩,當每道菜點上酸甜醒胃o既秘汁時,效果猶如神來之筆,食物喺舌尖上跳舞,味蕾極之享受
秘汁
Cha nem – Vietnamese fried spring roll, pork, shrimp, fresh herbs and lettuce to wrap
($88):越南家姐唔講真係唔知,餐廳名「Bun Cha」中o既「Cha」其實就係取自此味小食,字面可譯作「春卷」
。春卷賣相未算十分吸引,但其實炸得好夠乾身,而且鬆薄得黎微微煙韌,加上餡料切得幼細,質感同時有啲嫩口。四人食完一客要再encore,明顯好掂啦!
Canh ga Chieu bo – Lemongrass chicken wings with butter($48):香茅雞翼每客四件,雖然話係用牛油煮,但其味道香得黎一啲都唔油膩,皮脆肉嫩,香口惹味。
主菜方面,我地四個就揀咗兩碗牛河同一客檬粉大家分。
Pho bo – Thin sliced sirloin cooked medium rare
($68):河粉滑溜非常;碗中o既牛肉三成熟,香軟腍滑,且夠薄身;配料生洋蔥同蔬菜新鮮爽脆甜美;湯底更加係不得了,其味道香濃得黎可以食得出佢真係毫無味精,真材實料
Bun Tom – Shrimp Vermicelli($68):之前提到店名「Bun Cha」中o既「Cha」取自「春卷」,據越南家姐解釋,當中o既「Bun」字則代表「粉」
,哈,剛巧我地兩款主打都叫齊哂,有意思到極!檬粉清麗脫俗,可惜調味中用上花生,小肥唔食得。
Bun Tom – Shrimp Vermicelli
小家庭式運作,服務親切又貼身,卻不收加一服務費,誠意十足
「Bun Cha Vietnamese」代表越南粉與卷,混合咗溫馨家庭及越南家鄉o既風味,小餐館係中上環鬧市中難得o既悠然平靜。食客從小花園步入飯廳,即可感受到店主四姊弟家中o既和諧溫暖,喺度享用一頓家常便飯,唔洗坐飛機都可以品嚐地道越南小食、檬粉及正斗咖啡,真係超級又超值!
2015-08-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$175 (Lunch)
秘汁