2020-01-14 227 views
河內大娘,淨係聽個名都好有越南風味,其實係因為我地想食越南野,而身邊有朋友話呢間好味,所以特地過左黎食晚餐~首先叫左飲品,因為會叫小食怕熱氣,所以叫左蓮子龍眼冰,黑糖配蓮子同龍眼肉,特別滋潤,尤其冬天好乾燥,飲蓮子龍眼冰最適合不過。另外都叫左菠蘿冰,菠蘿好新鮮,完全唔係罐頭菠蘿個隻假嘅甜味大蝦柚子沙律,柚子沙律十分清新,清澀甘甜,配新鮮大蝦,肉質爽實,不錯小食拼盤,朋友冇介紹錯,好正有4款小食一次過滿足4個願望,特別鍾意春卷,半煎炸,非常香脆。香茅煮大蜆,蜆肉好大隻好嫩滑,時間烹調得剛好,連啲湯好鮮甜,我地差唔多飲哂最後主食叫左皇牌火車頭,好豐富,有好多款唔同牛肉,牛丸夠彈牙,牛筋軟腍腍,湯底都好濃味

另外都叫左菠蘿冰,菠蘿好新鮮,完全唔係罐頭菠蘿個隻假嘅甜味

小食拼盤,朋友冇介紹錯,好正