呢間越南仔喺銅鑼灣登龍街v-point開咗個零月,一直都冇機會去呢間試,好想試下。結果今日就去咗啦,裝修非常之新,以藍色為主題,跟越男仔呢個名非常之匹配,地方面積好大,能夠容納很多食客,絕對不用擔心排隊排到去另一條街嘅問題。 睇過餐牌,價錢都幾親民,仲可以跟餐加杯嘢飲同埋小食,同其他越南餐廳好相似。 先點冰鎮蜜糖凍蕃茄跟餐$25,番茄的確非常冰鎮,軟淋淋的鮮茄配上柚子汁,又甜又酸,實在非常開胃,含有大量嘅茄紅素,好值得一試。 朋友嗌咗招牌原隻軟殻蟹$78, 睇落好唔錯,炸得脆卜卜,佢話幾好食,帶一點鹹香,鹹香得來不會很濃,蟹肉也是頗多,不只是殻那麼簡單,有一些蒜蓉的調味,見佢食得好滋味。 朋友還點了招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉$62,我試了一口,酸味非常濃郁都算喜歡。好彩朋友係椰汁酸湯空,特別鍾意食這東西。 越式生牛肉牛骨湯河粉$58 我係保守派,比較喜歡那一啲招牌河,實冇死。生牛肉嘅口感硬了一些,但是牛肉味非常香濃,份量很多真是比起其他越南餐廳的多了一倍。湯底非常之濃郁,十分推介。牛肉索了那些牛骨牛肉湯汁,非常美味。原來仲可以加錢追加一啲配料,包括牛柏葉和炸牛丸等等,不過這碗我

越式生牛肉牛骨湯河粉$58
我係保守派,比較喜歡那一啲招牌河,實冇死。生牛肉嘅口感硬了一些,但是牛肉味非常香濃,份量很多真是比起其他越南餐廳的多了一倍。湯底非常之濃郁,十分推介。牛肉索了那些牛骨牛肉湯汁,非常美味。原來仲可以加錢追加一啲配料,包括牛柏葉和炸牛丸等等,不過這碗我就很足夠了,因為份量很多很多。提外話,這個價錢來說十分實惠。

我們熱薑蜜跟餐$18和薄荷龍眼水跟餐$20,味道中規中矩啦,能夠做到要求,但不算很好喝。