2018-11-10
本身都知呢間餐廳係深水埗都有店,不過就係未試過,今晚終於有機會食到位於天后既呢間分店啦 ! 時間一到大約7:00PM左右,所有座位都爆滿啦,睇黎都真係幾多人支持喎睇睇MENU,其實佢既選擇唔算太多,不過就真係每一款食物都係越南地道美食黎,而且價錢相當平民化,都幾吸引喔 !今晚我同友人都叫左個椰皇飲,都幾爽,幾有越南味道, $25一個既佢,味道非常清甜,一丁點酸既味道都無,入面既椰肉重要好香嫩添,都幾有驚喜強烈推介呢個烤豬肉撈麵 $50 比大家,因為味道真係好正宗,而且非常好食 ! 份量都唔少添架,面頭既配菜全都覆蓋住曬成個麵底,真係一條麵都見唔到 ! 除左大量烤到好香口既豬肉之外,重有好多菜絲及紅,白蘿蔔絲,口感一流啊下面既粉都有好多架,係幼身既檬粉黎,帶有少許醬汁既佢,配埋味道極好既烤豬肉,真係無得頂呢個係三色蛋豬扒飯 $50,同烤豬肉撈麵價錢一樣,除左個飯之外,重有一碗白菜湯及越南醃酸瓜,性價比好似都唔錯 ; 不過個飯先係重點 !個飯最特別既地方有兩個,第一 ,呢個三色蛋豬扒飯入面係無三色蛋係度架 ! 可能係傳統越南菜中一d既名黎既 ; 第二,除左有一塊炸豬扒之外,重有一件蟹膏餅,
個飯最特別既地方有兩個,第一 ,呢個三色蛋豬扒飯入面係無三色蛋係度架 ! 可能係傳統越南菜中一d既名黎既 ; 第二,除左有一塊炸豬扒之外,重有一件蟹膏餅,呢個蟹膏餅既味道就真係夠曬特別啦 ! 重要係越南菜中傳統食物之一,賣相好似一件西餅既佢,食落口感軟身,味道有強烈既蟹膏味,用黎拌飯一齊食,效果非常好 ! 我見當晚有食客都特意額外加一件蟹膏餅黎食添
越南菜中,法包都同樣出名,不過今晚都有機會食埋呢個越色軟包 $33,軟包比法包軟身,如果食唔慣 / 唔太喜歡法包比較硬既質感既朋友,呢個就真係岩曬了
越色軟包係其中一款味道黎,入面同樣有唔少既配料,例如紅,白蘿蔔絲,腩肉札肉等配料,口感同味道都好豐富!原來正宗越南既包真係禁好味既
呢個係烤豬肉法包 $45,同岩岩越色軟包最大既分別,就係佢用既包係比較硬身既法包黎,口感,味道,用料都係比較正宗及傳統既
入面大量既烤豬肉,真係好香口,味道非常好,我個人就非常喜歡了 ; 同樣地都有好多配菜係入面,呢個包既味道同口感都更為豐富,真係強烈推薦比大家!