2020-09-15
好耐沒有食越南菜,見到這間「What The Pho」環境同裝修都不錯,決定入去試試。餐廳環境夠大,燈光較偏暗。餐廳內的牆身一邊是以具有越南特色建築物和風景作為油畫,另一邊放設不同越南的擺設,盡顯越南風味。店員會提供口罩袋,十分貼心枱面有甜辣椒醬同魚露醋供應香芒素菜米纸卷 ($32)賣相唔錯,,米紙卷通透,可以睇到入面包住生菜、粉絲、甘荀絲同芒果整體口感豐富,味道清新值得一提芒果十分香甜,不會過酸燒豬頸肉湯粉 ($68)我選擇左檬粉豬頸肉有6片,每一塊豬頸肉的厚度適中豬頸肉略帶少少肥膏,豬頸肉燒得嫰滑入味 好juicy 不過底下看見有不少油湯底味道算濃味 個人喜歡再加魚露醋來提鮮,加入魚露醋令湯底變得甜酸甜酸,更加開胃火車頭湯粉 ($84)由於當日河粉賣晒,所以火車頭我們也選擇了檬粉。火車頭湯粉入面牛肉、肥牛、牛百葉、牛根和牛丸湯底有好重牛肉味,亦有香草同蔥,令湯底都幾香濃,如果選擇河粉應該會十分掛湯。雖然材料豐富,但份量較少鹹梅七喜梳打 ($36)鹹梅七喜梳打開胃生津,十分消暑解渴七喜既清新同鹹梅既微酸微澀,口感清爽。可惜是沒有整顆鹹梅,如果有就更一流了
餐廳環境夠大,燈光較偏暗。
店員會提供口罩袋,十分貼心
枱面有甜辣椒醬同魚露醋供應
香芒素菜米纸卷 ($32)
整體口感豐富,味道清新
值得一提芒果十分香甜,不會過酸
燒豬頸肉湯粉 ($68)
我選擇左檬粉
豬頸肉有6片,每一塊豬頸肉的厚度適中
火車頭湯粉 ($84)
由於當日河粉賣晒,所以火車頭我們也選擇了檬粉。
火車頭湯粉入面牛肉、肥牛、牛百葉、牛根和牛丸
雖然材料豐富,但份量較少
鹹梅七喜梳打 ($36)
鹹梅七喜梳打開胃生津,十分消暑解渴
七喜既清新同鹹梅既微酸微澀,口感清爽。
可惜是沒有整顆鹹梅,如果有就更一流了