2018-03-01 1113 views
呢條街成日都經過, 今晚預著開餐時間就"察覺"到開左呢間越南餐廳, 越南菜亦係我喜歡食嘅嘢, 咁就一於試下啦!店內面積唔算大, 一眼望晒, 牆上畫上七彩顏色畫, 幾搶眼, 設有卡位方便三五知己黎開餐!餐牌上特色類, 湯河/檬, 飯, 小食, 米紙卷, 沙律及燒烤等, 另設特式飲品!  價錢相當大眾化, 咁就樣樣叫D 啦................西貢牙車快沙律 ($58), 一個以椰菜及鷄絲為主要材料嘅沙律, 面頭灑上花生粒增加香口感!  伴以脆炸蝦片一齊食, 鷄絲已經有調味, 一啖有幾種唔同口感, 若想再多D味道, 我就加些少酸汁撈均一齊食!小食點左呢客牛油鷄翼 ($30/3隻), 炸至金黃色已經夠吸引, 食落幾重牛油味但又唔會太油膩四個字形容: 皮脆肉嫩賣相顏色吸引嘅就係呢客軟殼蟹米紙卷 ($48), 煙韌口感嘅米紙包住軟殼蟹, 凍左令軟殼蟹變得硬身, 若然係熱辣炸起即食會好D; 內裏仲有青瓜及檬粉, 一件放晒入口超滿足!主食叫了呢碗越滿鷄絲生牛肉檬 ($48), 一碗有齊鷄同牛, 滿足想食兩樣慾望, 連除有芽菜及金不煥!加左芽菜及金不煥分別增加整體口感及味道, 啖湯夠清甜,

西貢牙車快沙律

牛油鷄翼

四個字形容: 皮脆肉嫩

軟殼蟹米紙卷

越滿鷄絲生牛肉檬

加左芽菜及金不煥分別增加整體口感及味道, 啖湯夠清甜, 而呢度嘅檬粉係比起食慣嘅較為幼身, 似米粉多D, 質感滑身D!

餐牌上寫住係生牛肉, 但送上時已經熟晒, 好彩肉質唔嚡口, 整體上黎講都唔錯!

另一碗為燒鷄檬 ($58), 寫名有1/4隻燒鷄, 相當抵食!
燒鷄檬

鷄肉調味得相當入味, 食到皮嘅燒香味, 肉質夠嫩滑,  伴以酸汁撈食, 惹味又滋味!

惠顧各式湯河, 仲可以半價優惠享用飲品, 咁著數當然唔走鷄啦, 叫左呢杯青檸梳打 ($32), 仲要成罐梳打水比你, 唔會得1/3杯, 飲落清新醒神, 妙配呀!

埋單都係三百蚊, 相當抵食, 食物份量對眼, 味道唔錯, 呢間回頭率相當高呀
Type of Meal
Dinner