2009-04-18
約左個姊妹一點半去做facial, 做之前大家約好左去食越南菜, 地點係味佳居!在海港城對面既味佳居應該係總店, 我知道佢地有一間在太古城的大食代入面, 但係係foodcourt既形式, 同呢間有點不相同, 一入門口就見到好多專題報導, 印象最深係蔡瀾都在電視上面介紹過佢地最想試當然係招牌的生牛肉粉, 不過味道只係一般, 湯底有濃濃既白蘿蔔味, 係典型越式風味, 味道不夠好係因為湯只係得蘿蔔味, 牛肉味就缺乏了, 有點似飲蘿蔔湯, 不過加番佢地提供既香葉味道就好番好多, 起碼都有金不換既味道好食反而係個越式拚盆, 有扎肉, 燻蹄, 春卷, 蒸粉卷, 蝦片豬肉同埋米粉乾, 佢個春卷真係好好食, 餡料多得嚟個皮好香脆, 蒸粉卷反而一般, 皮比較厚, 同金寶比較就差少少, 不過個春卷就佢好食好多!酸甜魚露都係正宗既越南風味, 不過就咸左, 所以唔敢點太多食! 食完去做facial, 靚哂