2017-08-08 604 views
呢日原本預定一早去書展,但因為打風關係搞到要延遲計劃,好彩個風4個鐘左右已經除下,我同男友睇完戲就快手食個晚餐,跟手攻入去書展喇! 越南餐廳普遍都較迫夾,要跟其他食客背對背絕對不是新鮮事,但銅鑼灣這間越男仔就奇蹟地樓底又高,價錢又OK。 先揀一個主食,然後可以以優惠價加配小食跟飲品。 越式手撕雞清湯河粉 $48 手撕雞湯粉比較少見,所以一於試下。手搣雞絲其實都幾講究心機,一不留神就很容易將雞絲搣到大大塊,但越男仔的雞絲夠幼細,上面更有層焦香將雞絲包裹著,食落有陣炭香味,夾埋生洋蔥一齊入口就加左陣辛辣味道,連平時唔食辣既男友都覺得正! 越式生牛肉牛骨湯河粉 $58 用牛骨熬出來的湯底清澈但牛味不夠濃,好在面頭鋪滿大灑炸蒜,熱氣野岩我~ 湯最緊要夠熱,先足以將全生的牛肉浸熟,而肉質可以保持著鮮嫩。 來到小食部份 招牌原隻軟殼蟹 $78 能稱得上是”招牌”,質素一點也不失禮。軟殼蟹新鮮炸起外皮香脆,中間的蟹肉鮮甜,加埋面頭的炸蒜跟椒絲,頗有避風塘風味。 海膽越式春卷 $34 又係熱氣野,皆因見到”海膽”兩個字已經立即心心眼~ 不過一試下發現原來海膽跟炸春卷其實不太夾,兩樣分開食就OK的

先揀一個主食,然後可以以優惠價加配小食跟飲品。

越式手撕雞清湯河粉 $48

越式生牛肉牛骨湯河粉 $58

來到小食部份

招牌原隻軟殼蟹
招牌原隻軟殼蟹 $78

海膽越式春卷
海膽越式春卷
海膽越式春卷 $34
又係熱氣野,皆因見到”海膽”兩個字已經立即心心眼~ 不過一試下發現原來海膽跟炸春卷其實不太夾,兩樣分開食就OK的~

咸檸七
咸檸七跟餐加$10就有,價錢合理。

薄荷龍眼冰
薄荷龍眼冰則要加$20,薄荷味道令這杯夏日特飲更加清涼。

如果追求地方闊落,用餐環境舒適又有服務的越南餐廳,這裡絕對十分稱職,而出品亦有因應香港人的口味而略為改變一點點,例如會出現越南絕對不會有的三文魚米紙卷,但新穎出品好食與否就見仁見智啦。
$140 (Dinner)
招牌原隻軟殼蟹
咸檸七