2019-09-10
河內大娘-間野位於尖東站隔離,地鐵P3出口直行唔洗1分鐘就到,位置好方便。-香茅煮蟶子@ $98本身想叫蜆,但賣曬,所以換左蟶子。個湯好清,帶左些少香茅味,飲飲下就有d鹹。蟶子好鮮甜,肉質都幾爽。但始終覺得個湯同蜆會夾d。-大娘皇牌火車頭 @ $89牛,全部都係牛。火車頭有生牛肉,牛展,牛筋,牛丸同牛柏葉,非常足料豐富。粒牛丸都幾彈牙,牛柏葉煮得唔錯,個湯都幾香,加左香茅同埋九層塔之後,略嫌偏鹹,不過越式食物一向走濃味路線。河粉幼滑彈牙,幾好食。-燒乳豬 @ $239d豬皮燒得好脆 好薄,豬肉仍然係juicy,唔會鞋口。乳豬可以點芥末醬,辣辣地。可惜豬肉有d太肥,食食下有少少滯。-蓮子龍眼冰 @ $39店家推薦既蓮子龍眼冰,好足料。有龍眼的香甜,加上落左黑糖去煮,唔會係死甜既味,蓮子有清熱既功效,食左燒乳豬咁熱氣飲返杯蓮子龍眼冰就最啱啦懷舊紅豆冰 @ $39好足料,有成半杯咁多。除左紅豆,加左紅腰豆,好有咬口,奶唔係一般既淡奶,係用椰奶沖,同普通茶記既紅豆冰相比下有另一番風味。但d豆可以再煮得綿d,就會更好食。.地址: 尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖-推介指數👍🏻
香茅煮蟶子@ $98
大娘皇牌火車頭 @ $89
燒乳豬 @ $239
蓮子龍眼冰 @ $39
懷舊紅豆冰 @ $39
地址: 尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)