2020-07-14
呢間位於般咸道附近嘅越式餐廳, 已經開咗一段時間,一直都好想試,今日終於同朋友嚟試。餐廳嘅地理位置並唔難搵,喺西營盤站c出口行只需要三分鐘就可以到達,十分方便。 餐廳嘅裝修行簡約風,餐廳十分乾淨。睇完menu覺得佢嘅嘢食都好吸引, 每一樣都想食, 最後叫咗一個牙車快,一個春卷, 一個濃味牛湯浸牛肉河。 牙車快其實係雞肉生菜沙律, 佢嘅蔬菜其實幾新鮮,作為一個前菜酸酸甜甜其實幾開胃。春捲方面仲會配埋生菜同醬汁,可以包住春捲食,食落爽爽脆脆,春捲仲要係現炸,夠熱又新鮮,餡料亦都好多, 個人覺得小食嚟講都唔錯。至於濃味牛湯浸牛肉河顧名思義就係牛肉湯加肥牛河粉,不得不說,呢個湯河好有誠意,河粉超多超大碗,裏面好足料,牛肉亦都有好多,而且煮得剛剛好,唔會好韌。飲品方面,我同朋友分別叫咗一個越式凍檸檬茶同菠蘿柚子梳打。 凍檸茶味好香濃 檸檬味同甜度亦都剛剛好, 菠蘿柚子梳打就更加好飲, 佢嘅菠蘿係煮過嘅,好好食,配埋梳打剛剛好。