2019-01-17 40 views
晚上在銅鑼灣想食越南菜,又想起之前聽過朋友介紹這間餐廳,到達後見不用等位便立即入座了~越南餐廳香港都幾多,但又平又好味既就唔多,今日就帶朋友黎呢間性價比極高既越南餐廳小聚一下!我推介左我最愛既鮮蝦米紙卷、咖哩牛腩配法包同燒魚。再一人一杯薄荷葉青檸梳打🍸先來一客鮮蝦米紙卷作前菜,十分適合熱辣辣的香港,帶來一點清新感。薄薄煙韌既米紙包住,新鮮爽口的🍤、配埋香濃軟身牛油果,味道非常夾,蘸埋酸酸地既汁食更好吃。越式燒魚 呢款越式燒魚,係今晚最喜歡既一道菜,除左魚皮燒到脆卜卜外,而入面既魚肉仲好新鮮嫩滑,魚肚入面有滿滿既香茅,成條魚都燒到好香同剛剛好,必食!咖喱牛腩,咖喱香而不辣,份量都幾大,成碗差不多全部都係肉,牛腩煮得夠腍又入味,水準之作。配上焗得外脆內軟的法包,真係天作之合,之後我地仲encore 咗一個法包添😋特式和牛湯粉有生牛肉好嫩又香,手打牛丸彈牙又爽口又有肉汁,牛筋片,牛邊腩和牛柏葉份量十足。湯底又濃厚又鮮但又不會太咸。水準之作!

越式燒魚