2023-03-05
嚟到旺角繼續試新嘢,繼續尋找好西,周圍行吓之後喺到亦都有啲唔錯嘅餐廳,當中以越南嘢都幾受歡迎,😝而且有啲屹立左睇嚟都一段時間仍然都有唔少捧場客,就知道質素相對都唔錯。就例如呢一間越風味地道越南料理應該係越食越風味🤭鮮蝦米紙卷— 🦐食越南嘢,通常頭盤小食都會包括米紙卷,清涼嘅感覺非常特別,裏面就包左越式粉絲,青瓜絲,薄荷葉同埋原隻大蝦,🦐非常健康嘅配搭,汁嘅話就點返越式經典甜酸醬, 外皮煙煙韌韌包住大大分嘅配料,性價比高又抵食🦐咖喱軟殼蟹煲— 🦀越南嘢除咗粉麵飯經典之外,煲亦都係不可或缺嘅一部份。🍲咁多款,我自己會比較鍾意咖喱軟殼蟹,🍲咖喱汁份量多可以叫碗飯,甚至撈檬都可以同咖喱完美配合到,呢一度嘅咖喱相對來講比較溫和啲,🍲傾向水潤度高少少就唔似港式咖喱追求濃郁嘅感覺,咁就可以唔會破壞咗軟殼蟹嘅味道,🍲一個煲裏面就有一大隻,甚至接近兩隻嘅軟殼蟹,份量亦都唔少,而且可以見到軟殼蟹嘅蟹蓋仍然充滿大量嘅膏,🍲喺蟹鉗部份輕輕一咬亦都會露出白雪雪嘅蟹肉,配合埋比較清新嘅咖喱,咁就有雙重嘅滋味🍲三色冰— 🍹最後亦都唔少得越式嘅特飲,椰汁冰系列,亦都係高度推介,真材實料百分百味道,椰味香濃。 🍹而裏面
三色冰— 🍹最後亦都唔少得越式嘅特飲,椰汁冰系列,亦都係高度推介,真材實料百分百味道,椰味香濃。 🍹而裏面就包括左紅豆,綠豆同埋椰汁條,當係甜品亦都係唔錯,大大杯嘅份量,叫套餐就可以用優惠價加配, 🍹而且亦都做緊半價優惠, 呢一點亦都係相對吸引唔少回頭客🍹
越風味地道越南料理 (旺角)
旺角砵蘭街108號地舖