2012-09-28 83 views
係 menu 封面既招牌雞煲賣相,真身係咪一樣先。魚卷羊照片就影得好靚喇,唔知味道又如何,今晚可以一試。睇完戲即衝過黎食,好采唔洗等位啫。今次係第二次幫襯,上次真係非常非常好食,好掛住呀 ﹗但今次差到無影,非常失望 ﹗愚人節係咩玩我呀?魚卷羊,終於可以一嘗傳說中既菜式 ﹗我第一次認識依道菜係廿年前既一套無線電視劇,講一間南丫島飯店,林峰都有份演出。魚加羊真係等於鮮?嫩滑既桂魚柳卷住軟棉既羊肉,肉汁非常豐富,魚同芡汁既甜味夾雜住羊既肉汁同清淡羶味 ﹗味道特別,都幾好食。但係溫度同味道既感覺似番熱喎,暖暖地唔夠熱 ﹗臨收工? 一早煮定?有點強差人意 ﹗如果即叫即做,熱騰騰上枱,絕對唔會好似依家咁既質數囉 ﹗有機會會再試多一次。水煮田雞中辣,一路諗緊要辣子好呢?定水煮好呢?叫水煮有薯粉底喎,索湯一流架喎,又飽肚。最後決定水煮田雞 ﹗上枱喇,煙都唔煙吓,唔夠熱,暖暖地,唉 ﹗中菜唔熱邊會好食架,我直頭想叫佢攞返去整熱先比返我添呀 ﹗田雞肉滑溜彈牙,好味 ﹗但份量好少,好難先係茫茫血池中搵到黎食。薯粉撈埋湯汁同吃,好夠麻 ﹗又夠辣 ﹗好正,夠刺激 ﹗但一再強調唔熱呢 ﹗唔熱搞到口感油淋淋呀 ﹗離

水煮田雞中辣,一路諗緊要辣子好呢?定水煮好呢?叫水煮有薯粉底喎,索湯一流架喎,又飽肚。最後決定水煮田雞 ﹗上枱喇,煙都唔煙吓,唔夠熱,暖暖地,唉 ﹗中菜唔熱邊會好食架,我直頭想叫佢攞返去整熱先比返我添呀 ﹗田雞肉滑溜彈牙,好味 ﹗但份量好少,好難先係茫茫血池中搵到黎食。薯粉撈埋湯汁同吃,好夠麻 ﹗又夠辣 ﹗好正,夠刺激 ﹗但一再強調唔熱呢 ﹗唔熱搞到口感油淋淋呀 ﹗離譜 ﹗薯粉比上次水煮桂魚少成半,兩碗仔都無,又散又碎濕濕 ﹗您地到底係咪趕住收工呀?

豆腐魚頭湯,黎個滾湯先,終於有道菜係熱辣辣,出住煙咁上枱喇 ﹗魚頭夠大隻,炸過去腥味,啖啖肉又嫩滑,轉眼間消滅左喇。湯又香又鮮,夾埋白菜味道特別甜,好好飲呀 ﹗

雞煲中辣,同上次食既味道係兩回事,今次不香又不辣,仲偏甜囉 ﹗辣雞煲唔辣?﹗雞肉嫩滑,但醃得唔夠入味。年糕係其中一樣配菜,開得大火又黐底,細火又滾唔起,炆唔到啲雞 ﹗食多幾舊又滯,食唔到其他野,下次一定要走年糕先得。今次個雞煲非常差,我想再問多句,您地係咪趕住收工呀?

魚卷羊
水煮田雞中辣