2024-05-08 144 views
🔸二世祖🔸🔆又到左🐭自已出去同朋友獨食的日子,今次係大角咀食一間一直人氣都好高企的Cafe。小期待。餐廳限時食90分鐘,佢始終係人氣小店,都一直多人等位,所以個時間限制上會捉得緊啲。餐廳空間唔大,位置亦唔係好多。好多唔同色嘅佈置,有種怪趣feel,之前臨近Christmas,Decoration就更豐富。🔆特濃宇治抹茶白朱古力奶 $48見到不論係社交平台定Openrice都好多人飲佢,我又要飲。佢個抹茶真係無改錯名,真係特濃!仲會飲到抹茶嘅甘苦味。個白朱古力味亦好出,飲得出唔係普通奶沖出黎。整體像落好厚身,好滑。抹茶控必試!🔆二世祖特濃朱古力 $48依個朱古力就比起個抹茶奶就冇咁特別啦,不過佢都不失係一杯好飲嘅朱古力黎,朱古力味夠濃夠甜。凍凍地飲杯熱嘅真係好舒服。🔆二世祖特色雞翼 $78我地叫左蜜糖味,就冇另一隻味咁有特式。但雞翼都係好食嘅,外皮微焦,肉質多汁,每一啖都要搽滿蜜糖,甜甜蜜蜜先最正。🔆檸檬牛油蜆 $98依個係我最大期望但又係最失望嘅。佢個蜆其實真係好鮮甜,隻隻都漲啵啵,而且份量都幾多。但係檸檬/牛油味一概都唔係太食得出。原本expect佢可能係一味refreshing啲,
🔸二世祖🔸

🔆特濃宇治抹茶白朱古力奶 $48

🔆二世祖特濃朱古力 $48

🔆二世祖特色雞翼 $78

🔆檸檬牛油蜆 $98
依個係我最大期望但又係最失望嘅。佢個蜆其實真係好鮮甜,隻隻都漲啵啵,而且份量都幾多。但係檸檬/牛油味一概都唔係太食得出。原本expect佢可能係一味refreshing啲,但並沒有呢...佢就係好普通的上湯煮蜆feel,好在蜆係真係新鮮,如果唔係可能會更失望。

🔆自家製冬陰公虎蝦闊麵 $158
虎蝦大大隻,肉質爽口彈牙。冬陰公味唔算太出,所以都唔會話搶哂虎蝦嘅鮮,平衝得幾好。但加埋個意粉就因為無咩冬陰公汁,只係滲出好輕嘅泰式香料味,所以變相佢意粉嘅麵粉味好勁,同埋個闊麵有啲乾。

🔆Tiramisu $108
Tiramisu好大碗,送到上枱見佢對小眼睛真係好得意,即刻要同朋友仔打個卡。食落濕潤軟滑,不過酒味就冇咩,咖啡味就幾濃,係我中意嘅Tiramisu比例。大大碗真係好滿足!

🔆Overall味道就OK 啦,未去到真係好驚艷,但整體都可以,餐點都幾有創意。不過,一定唔係比你坐得耐嘅地方。

🔆Pleasure指數(滿分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩+0.5
📌地址:大角咀福全街18號地舖