古早味蛋糕都盛行左一段時間熱潮未退反增, 市面上賣古早蛋糕店仲愈開愈多我同朋友都超級情迷古早味蛋糕朋友就極力推介呢間位於太子嘅「阿嫲現烤手工蛋糕」, 聲稱係佢暫時食過香港最好食嘅古早蛋糕, 仲要話去親都售馨, 全部都比人一早訂好晒講到咁誇張, 就早一日打電話去訂兩隻味試下啦。上網見到有好多味揀, 要試緊係試啲特別啲嘅味道啦, 對斑蘭味同金叵羅味都有興趣, 但朋友極推特濃流心芝士味, 最後訂咗特濃芝士味同金叵羅味。翌日滿心期待由太子地鐵站出發行過去, 店舖係太子尾段, 加上大熱天時行到去都滿頭大汗, 行到街尾一轉彎, 見到好多人圍住小店, 冇錯就係佢喇!老闆同老闆娘超級親切, 眼見同其他顧客對話看似十分熟悉, 似係經常幫襯嘅街坊。小店除咗有古早味蛋糕賣仲有自家製花生酥同鳳梨酥賣架!同老闆講返留左嘅電話同名佢就端出兩盒好重手嘅古早蛋糕, 仲好熱情咁送左剛剛出爐嘅鳳梨酥比我地試添熱辣辣!外皮牛油味香而且十分鬆脆,入面嘅餡都勁足料,滿滿酸甜嘅菠蘿蓉, 完全唔會覺得好漏, 好味!!到主角喇!老闆話特濃芝士味係會流心架(無論熱食/雪凍食)我兩種食法都試左!啲芝士一樣會流出黎架蛋糕好鬆軟口感有少少濕
古早味蛋糕都盛行左一段時間
熱潮未退反增, 市面上賣古早蛋糕店仲愈開愈多
我同朋友都超級情迷古早味蛋糕

講到咁誇張, 就早一日打電話去訂兩隻味試下啦。

自家製鳳梨酥

熱辣辣!外皮牛油味香而且十分鬆脆,
入面嘅餡都勁足料,滿滿酸甜嘅菠蘿蓉,
完全唔會覺得好漏, 好味!!

特濃芝士味

到主角喇!
老闆話特濃芝士味係會流心架(無論熱食/雪凍食)

我兩種食法都試左!啲芝士一樣會流出黎架
蛋糕好鬆軟口感有少少濕潤非常好, 淡淡蛋香,
可惜嘅係呢隻芝士味偏鹹同蛋糕味唔係咁夾,
個人感覺味道一般

金叵羅味

相反金叵羅味就好出色

細心到連外面個層都整成菠蘿包樣, 睇見都吸引

中間嘅餡又係好足料!佈滿酸酸甜甜嘅菠蘿肉同菠蘿蓉加埋薄薄一層軟麻糬, 意外地味道非常之夾!
不論賣相口感同味道都值得一讚

整體來講蛋糕味道偏淡, 勝在有內涵
個人而言沒有朋友講得咁誇張好食, 食完又未有衝動會再去買, 可能我中意蛋香味重啲。反而個鳳梨酥會想再食🤣
TakeAway
自家製鳳梨酥