2023-12-29
剛同謙謙遊完泰國返來, 由短袖變長袖的天氣即時想打邊爐暖一暖身, 就來到花月宮。之前曾經食過呢到特色的4格火鍋,今次同謙謙簡單一點食個蕃茄濃湯海鮮鍋, 送來時已經見到滿滿的蕃茄, 滾起時我即睇下有咩海鮮材料啦! 估唔到又幾正喎,有蝦有蟶子有墨魚仔,仲有大件的薯仔😍,湯底酸甜開胃。🔯 美國頂級手切封門柳 ~ 一大盤質素幾好, 輕燙幾下肉質鬆軟,牛肉味極為濃郁。🔯 新鮮豬頸肉 ~ 擺盤一流成朵花咁, 新鮮的豬頸肉肥瘦均勻,肌肉有光澤食落爽口。🔯 流沙黃金蝦丸(4粒) ~ 一眼已見用左好多蝦,咬落去中間有咸蛋黃,呢個超彈牙好正。🔯 自家製脆炸響鈴 ~ 炸起要即食先係最好,佢附加一個甜酸汁可以沾來食,謙謙就咁都食左兩條, 我就一條沾汁食, 一條沾湯,各有風味。🔯 鮮腐竹 ~ 不嬲都鍾意鮮腐竹,掛滿蕃茄湯好夾。🔯 皇帝菜 ~ 新鮮皇帝菜夠清甜。🔯 出前一丁 ~ 謙謙話要煮蕃茄牛肉麵作結尾先滿足。🧃 津路烏龍茶 ~ 解油膩必點。
🔯 鮮腐竹 ~ 不嬲都鍾意鮮腐竹,掛滿蕃茄湯好夾。
🔯 皇帝菜 ~ 新鮮皇帝菜夠清甜。
🔯 出前一丁 ~ 謙謙話要煮蕃茄牛肉麵作結尾先滿足。
🧃 津路烏龍茶 ~ 解油膩必點。