2010-05-12
買咗一隻糯米雞來當午飯,真係又大隻又足料,$15真係抵到爛。外面是厚厚的糯米層,有濃濃的糯米香,熱辣辣食很過癮,但最表層的糯米稍嫌有點硬身,唔夠軟綿,可能呢隻蒸得唔夠耐。裡面是豐富的碎肉層,有瘦肉、肥肉、冬菇和蝦米,瘦肉超淋身,而且醬汁很惹味。核心是一塊雞、一塊叉燒和一粒鵪鶉蛋。雞是超市雪藏貨,肉質還算嫩滑,味道沒啥期望;叉燒size唔細,純瘦肉,是正常的叉燒味道,略嫌乾身;鵪鶉蛋小小的一顆,比起其他料來說味道顯得較為清淡。就是雞和鵪鶉蛋的存在感覺比較怪,味道和糯米雞的整體搭不上聯繫,彷彿自成一味的樣子,感覺較突兀。不過人家差唔多10x10x10cm3咁大,相當於20張floppy disk,足以讓兩個女仔食到飽,料又多,才$15,仲想點?