1K
2018-07-04 502 views
百味堂上個月喺銅鑼灣希慎開左期間限定店,不過作為新界人,過海還得擇日,見佢近近地開左分店喺海港城,就搵個假日去試試。新店設有少量座位可供堂食,接近自動電梯位置,人流甚旺。不過空間有限,當日假日前往,客人頗多,但由於以輕食為主,一般唔會佔座太耐,所以我地都耐心等候一陣。餐牌供應招牌牛奶雪糕及多款配搭、奶昔、咖啡、麵包、多士等,雪糕定價$48-78。比較多人介紹係呢間分店限定嘅芒果牛奶雪糕,所以我地都點左一杯,朋友就揀左抹茶、朱古力味雪糕。其實我食雪糕就唔需要特意搵個位坐,不過天時暑熱,我地想手機食先,會比較方便。新鮮芒果牛奶雪糕 $78雖然定價稍為進取,但亦吸引不少人打卡。強調使用原個呂宋芒配搭牛奶雪糕、並加入鮮芒果打成的果醬製作,新鮮足料芒果香甜無渣,面頭保留果肉,雪糕、芒果比例適中,果甜混合奶香,消暑呢。牛奶雪糕比起雪糕筒裝融得快,拍照後都要盡快享用。濟洲抹茶意大利芝士牛奶雪糕 $78雪糕呈招牌形狀,較芒果杯扎實,融化速度冇咁快。雪糕底沾上espresso的手指餅,再加入抹茶醬、抹茶粉、黃豆粉,類似tiramisu形式。牛奶雪糕一貫香濃,冰感較重,由於只係灑上抹茶粉,所以唔搶牛奶風頭

新鮮芒果牛奶雪糕 $78

新鮮芒果牛奶雪糕

濟洲抹茶意大利芝士牛奶雪糕 $78
牛奶雪糕一貫香濃,冰感較重,由於只係灑上抹茶粉,所以唔搶牛奶風頭;但抹茶味相對較弱,略為失色。
濟洲抹茶意大利芝士牛奶雪糕
朱古力牛奶雪糕 $68
面頭加有朱古力碎,味道香濃而甜度適中,配合招牌牛奶雪糕,名副其實好似朱古力奶咁,好正,我地特別鐘意呢款

朱古力牛奶雪糕
2018-06-30