尖沙咀其實都幾多正宗越南菜,一直都聽過呢間「河內大娘」個名咁特別🤣好難唔記得,今日同事請食lunch,佢擇左呢間😆😆咁我就梗係痴餐食啦🎊.坐低之後店員就推介「越南烤豬肉奧巴馬粉」,話係奧巴馬喺越南食過嘅菜式😍好似幾吸引咁,其實係秘制醃豬肉再烤過,加上扎肉同檬粉撈酸辣汁,夏日食呢個無湯既,涼涼地好夾。同事叫左「香茅烤雞扒湯河粉」,個人喜歡河粉多一點,比較淋身又彈牙,烤雞扒超大件不得了(可睇筷子與雞扒比例),外皮脆得黎唔甩皮,咁厚肉都好滑身。.小食諗左好耐叫米紙卷定炸物,但又怕熱氣,最後叫左「芒果鮮蝦米紙卷」,成1/3個芒果成片卷入米紙內😁鮮蝦好爽身。.兩個怕肥既擇野飲就擇左「咸檸梳打」同「青檸梳打」解渴得黎唔會肥,冇咁罪惡咁🙈
越南烤豬肉奧巴馬粉

芒果鮮蝦米紙卷